Enhver antydning om at det kanskje ikke går så bra med Ukraina-krigen, at regjeringen i Kyiv ikke er i ferd med å vinne, og at globalister i de vestlige hovedstedene investerer penger og våpen i konflikten til begrenset nytte, møtes med rasende protester og beskyldninger om å være til fordel for Vladimir Putin. Men dette kan kanskje endre seg. Nå skriver den tidligere italienske statsministeren, Giuseppe Conte, på Facebook at Vestens strategi i Ukraina har feilet. Resultatet er blitt en «nedtur for alle».

Halvannet år etter Putins invasjon er det på tide med en «ærlig analyse» i stedet for den «øredøvende krigspropagandaen» som strømmer fra europeiske og amerikanske ledere, skriver Conte. Han peker på at Russlands forventede militære nederlag ikke har inntruffet. USA og EU har heller ikke klart å tvinge den russiske økonomien til å bryte sammen.

Conte gir sterk kritikk til EU for manglende lederskap og for å ha opptrådt underdanig overfor USA.

Han mener heller ikke at Russland har mye å glede seg over. I stedet for den forventede raske seieren over det mye mindre Ukraina, må Putin nå hanskes med en kostbar konflikt på alle måter. Han er til og med anklaget for forbrytelser mot menneskeheten.

Ifølge den tidligere statsministeren har krigen så langt krevd 500 000 ukrainske og russiske dødsfall, mens seks millioner ukrainere har flyktet fra landet.

I motsetning til Conte har den nåværende italienske statsministeren, Giorgia Meloni, valgt å opptre som en hauk i likhet med lederne i Berlin, Brussel og Paris.

Ifølge eksperter sitert i den tyske avisen Die Welt, må Ukraina mobilisere tre millioner soldater for å kunne beseire Russland, noe som ikke er enkelt med tanke på en beregning fra FN som viser at Ukrainas befolkning har falt fra 48,2 millioner i 2001 til dagens 29 millioner.

De uteblitte ukrainske seirene truer med å få den tidligere vestlige enigheten om støtte til Kyiv til å smuldre. Den tidligere CIA-agenten, Larry Johnson, skriver i ukebladet The Week (27. august) at han har lagt merke til en rekke kritiske artikler i amerikanske hovedstrømsmedier som gir et dystert bilde av hvordan krigen utvikler seg. Når denne typen historier når mediene, ifølge hans erfaring, indikerer det at det har oppstått sprekker i den tidligere enigheten om Washingtons ubetingede støtte til Kyiv.

Washingtons støtte til Ukraina er i ferd med å smuldre, skriver han, selv om regjeringen offisielt hevder at en ukrainsk seier er rett rundt hjørnet. CIA og amerikanske etterretningstjenester har tydeligvis kommet til en annen konklusjon.

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.