Lula drar denne uken på sitt første besøk til Kina og sier han vil invitere Xi Jinping på gjenvisitt for å «konsolidere» forholdet til Kina. Også Brasil ser ut til å orientere seg bort fra USA og mot Kina. Landet er allerede Brasils største handelspartner.

– Jeg kommer til å invitere Xi Jinping til å komme til Brasil for et bilateralt møte, for å bli kjent med Brasil og for å vise ham prosjektene vi har som kan være interessante for kinesiske investeringer, sier Lula i et intervju med den statlige kringkasteren EBC.

Brasil deltar i BRICS-gruppen, som ønsker å etablere et alternativ til dollar som internasjonal valuta. Stadig flere land inngår bilaterale kontrakter hvor betalingen skjer i nasjonale valutaer.

Det er rene valfarten til Beijing om dagen. Macron og von der Leyen har vært der i tre dager før påske. Forut for dette var det utenriksministrene fra Saudi-Arabia og Iran som beseglet sine diplomatiske forbindelser.

Før dette var først Kinas superdiplomat og deretter Xi Jinping i Moskva.

Ingen tvil om at Kina er i ascendanten.

Lula oppfører seg ikke akkurat slik Espen Barth Eide forventer. Barth Eide åpnet pengesekken så fort Lula var på plass. Men nå viser det seg at nedhuggingen av Amazonas når nye rekorder.

Avskogingen i Amazonas de tre første månedene av 2023 er blant de verste i Brasil noensinne, til tross for store klimaløfter fra landets nye president.

Satellittbilder fra romfartsorganisasjonen INPE viser at 356 kvadratkilometer med regnskog i Amazonas ble ødelagt i mars. Det er en økning på 14 prosent fra mars 2022, da klimaskeptikeren Jair Bolsonaro var president i landet.

Etter valgseieren i Brasil lovte Lula å stanse ødeleggelsen av regnskogen fullstendig, men i første kvartal av 2023 ble 844 kvadratkilometer regnskog jevnet med jorden i Amazonas.

Den eneste gangen avskogingen i landet har vært høyere, var i første kvartal i fjor, da 941 kvadratkilometer skog forsvant. (NTB)

Men siden det gjelder Lula, er den grønne bevegelsen villig til å tilgi og finne unnskyldninger.

Vitenskapsdirektør Mariana Napolitano i Verdens naturfond (WWF) sier det vil ta tid å forbedre situasjonen i landet etter fire år med Bolsonaros regjering.

– Selv om den nye regjeringen har vist at de vil bekjempe avskoging, vil det ta tid å endre det nåværende scenarioet, sier hun til AFP.  (NTB)

Det er akkurat som med Trump i USA. Alt som går galt under Biden, skyldes Trump.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.