NTB

Ledere fra de åtte Amazonas-landene samles denne uka til sitt første toppmøte på 14 år. Oljeutvinning blir trolig et stridsspørsmål.

Brasil er vertskap for møtet i Samarbeidsorganisasjonen for Amazonas (Acto) som også samler statsoverhoder fra Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Surinam og Venezuela.

Målet er å bli enige om felles politikk om verdens største regnskog Amazonas, men de åtte landene er uenige på en rekke områder, blant annet når det gjelder oljeutvinning og hogst.

Under et forberedende møte i forrige måned la Colombias president Gustavo Petro hardt press på sin brasilianske motpart Luiz Inacio Lula da Silva i spørsmålet om oljeutvinning.

Brasil vurderer

Brasil vurderer om det skal startes utvinning av en potensielt stor oljeforekomst offshore nær utløpet av elva Amazonas.

– Er det rikdom å finne der, eller er det menneskehetens død, tordnet Petro fra talerstolen.

– Som statsoverhodet må vi sørge for at det blir slutt på all utvinning av olje og gass i Amazonas, skrev den colombianske presidenten noen dager senere i et avisinnlegg.

Splittelse

Spørsmålet om oljeutvinning har også skapt strid innad i Lulas sju måneder gamle regjering. Enkelte statsråder etterlyser økonomisk utvikling, mens andre mener hensynet til miljø og klima må komme først.

Om de åtte statsoverhodene i Amazonas-landene greier å bli enige på møtet i den brasilianske byen Belém, er høyst uvisst.

Brasilianske kilder sier at det er lett for Colombia å si nei til oljeutvinning ettersom landet i motsetning til Brasil og Peru har små egne forekomster.

Avskoging

Hvor Lula står i spørsmålet er ikke kjent, men den brasilianske presidenten vil på sin side presse de øvrige landene til å stanse avskogingen av Amazonas innen 2030.

Seks av landene har alt gitt et slikt løfte, men ikke Bolivia og Venezuela.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.