Stillbilde Reuters / YouTube.

Latin-Amerika erfarer overproduksjon av kokain, og prisene faller. Derfor prøver nakotika­kartellene å diversifisere, og går nå inn i ulovlig gullvasking. Dette forteller The Economist (også i Brujula Digital).

Tidligere drev illegale gull­vaskere med panner i elven, nå brukes det farlige kjemikalier og tungt maskineri. Russisk kvikksølv selges uten kontroll i Bolivia og smugles derfra til hele kontinentet.

Politikere er involvert, enten direkte eller ved å bare snu seg bort. Noen av disse er Venezuelas Nicolás Maduro, Bolivias Luis Arce og den brasilianske eks­presidenten Bolsonaro.

Ideologi ser dermed ut til å spille liten rolle, disse tre ville ikke være enige om så mye annet. Etter­spørselen etter nytt gull i verden er økende, en viktig driver blant andre er det indiske bryllups­markedet, som står for 50 prosent av verdens­etterspørselen!

I Brasil koster det rundt 280.000 amerikanske dollar å sette opp en ny illegal gullgruve, men profitten kan være 70.000 dollar pr. måned. Det kan ikke være så mange andre investeringer som betaler seg på bare fire måneder.

Globalt trenger en gullgruve 5–8 gram gull pr. tonn stein for lønnsomhet (noen kilder gir lavere tall). I Bolivia, med subsidiert diesel og ingen regulering av kvikksølv­bruk, kan så lite som ett gram pr. tonn stein være nok. Ifølge GlobalPetrolPrices.com  er det bare ti land hvor bensin er billigere enn i Bolivia. For diesel er sammen­ligningen omtrent den samme.

Noen regjeringer prøver å kjempe mot. Luiz Inácio Lula da Silva, Bolsonaros etterfølger i Brasil,  har satt inn hæren for å beskytte vernede områder. I februar kastet hæren ut 20.000 garimpeiros fra territoriet til Yanomami-folket, en urfolk­gruppe. Flere hundre gullgraver­leire ble ødelagt.

I Colombia har Gustavo Petros venstre­regjering hatt mindre suksess. I hans første halve år klarte hæren bare å stenge ned 900 ulovlige gruver, mot 9200 de tre årene før. I Bolivia prøver man knapt. Kooperativistene, som de ulovlige gruve­arbeiderne kalles der, er allierte med regjerings­partiet MAS (Movimiento al Socialismo).

Bolivia er faktisk det landet i verden med høyest pr. capita kvikksølv­forbruk.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.