Ikke før er stemmene i Brasils presidentvalg telt opp, før klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) varsler at regnskogsamarbeidet med Brasil vil bli gjenopptatt etter at den tidligere sosialistiske presidenten Lula da Silva vant søndagens presidentvalg.

Jair Bolsonaro vil sitte som president fram til 1. januar, hvorpå Lula da Silva tar over som landets president.

I løpet av denne overgangsperioden vil den norske regjeringen ta kontakt med Lulas overgangsteam for å gjenoppta regnskogsamarbeidet, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

– Vi vil snakke med hans folk for å forberede det formelle og få på plass en styringsstruktur. Det står betydelige summer frosset på konto i Brasil i Amazonas-fondet som kan utbetales raskt, sier Barth Eide til NTB.

– EU og USA ønsker ikke konkurranse

– Det har vært en voldsom økning i avskoging under Bolsonaro, noe som har vært svært bekymringsfullt. Alle som er opptatt av klima, har med forferdelse registrert hvordan han har sett fullstendig bort fra gamle avtaler og løfter, sier Barth Eide.

Bolsonaros prioriteringer førte til at både Norge og Tyskland kuttet miljøstøtte til Brasil sommeren 2019. (NTB)

Én ting er at Barth Eide ikke nevner at Brasils utviklingsbank BNDES lanserte sitt eget regnskogprosjekt i november 2021, helt uten norske penger. Dette prosjektet har fått navnet Levende skog-initiativet, og bygger på at private selskapers bidrag vil bli matchet av utviklingsbanken, noe som kan gi opp til 500 millioner BRL, vel 1 milliard NOK.

Skjermdump: Financial Times

Financial Times melder om at spådommene om at den korrupsjonsdømte tidligere presidenten ville vinne, har satt ekstra fart i den ulovlige aktiviteten i Amazonas.

Men den sittende presidentens argument om at utvikling er nødvendig for å redusere fattigdom i den brasilianske delen av Amazonas, som er hjemsted for rundt 30 millioner mennesker, gjelder fortsatt i Humaitá.

– Det er enorm forfølgelse av mennesker som jobber i Garimpo [ulovlig gullgruvedrift] og agribusiness, sa Joelinton da Silva, som driver en skogforvaltningsvirksomhet og fiskeoppdrett i Realidade, 60 km nord for kommunesenteret.

– Det er absurd. EU og USA vil ikke at vi skal være konkurransedyktige mot dem. (Financial Times)

Heller ikke da Silva er helt på linje med Barth Eide.

I likhet med mange Bolsonaro-tilhengere mener da Silva at spørsmålet om avskoging er overdrevet av ekstrem-venstre og frivillige organisasjoner som ønsker å diskreditere presidenten og undergrave Brasils stilling som topp landbruksprodusent.

– Vi er ikke verdens lunger, sa han med referanse til hva mange kaller Amazonas. – Vi er verdens låve [engelsk: granary]. (Financial Times)

– En viktig dag

Skjermdump: TSE / Reuters / Google

Lula vant med nærmere 51 prosent av stemmene, mot 49 prosent til Bolsonaro. Mer enn fem millioner stemmer var blanke og/eller ugyldige.

– Dette er en viktig dag. Det er bra for Brasil, men også for hele verden, sier Barth Eide.

– Men presidenten styrer jo ikke alene, heller ikke Lula. Det blir litt som da Biden vant valget i USA, han tar over et land med et komplisert politisk landskap å navigere i, sier han. (NTB)

Klimatoppmøte i Egypt

Om en drøy uke samles en rekke statsledere og regjeringssjefer på klimatoppmøtet COP27 i Egypt, og Barth Eide vil også være til stede.

– Der vil det jo være Bolsonaros Brasil som møter opp, og vi må ha respekt for denne kommende overgangsfasen. Men det er fullt mulig at det blir sendt et signal fra Lula om hva som kan ventes når han overtar, sier han.

– Brasil har vært krevende i mye av det internasjonale arbeidet, ikke bare klima. Vi ser fram til en litt annen tone. (NTB)

Brazil presidential vote sparks rush to clear more Amazon rainforest (Financial Times)

Les også:

Barth-Eide støtter Lula i Brasil, lover penger til regnskogsatsing

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.