Klima-og miljøminister Espen Barth Eide øyner muligheter til å dele ut flere penger til regnskogprosjekter i Brasil, dersom den tidligere presidenten, den korrupsjonsdømte sosialisten Lula da Silva skulle vinne annen runde i presidentvalget den 30. oktober. At Brasil har sin egen regnskogsatsing nevnes ikke i Barth Eides skryteartikkel i E24.

– Definitivt. Vi har gode erfaringer med Lula fra sist, svarer Espen Barth Eide på spørsmålet fra E24 om det kan bli aktuelt å starte opp igjen regnskogsatsingen i Brasil, dersom den korrupsjonsdømte, tidligere presidenten, Lula da Silva vinner omvalget mot den sittende presidenten Jair Bolsonaro, 30.oktober.

– Hvis det går den veien målingene peker så vil vi være ganske fort i gang igjen med Brasil, sier han videre. (E24)

Barth Eide legger for skams skyld til at Norge kan komme til å gjenoppta regnskogsatsingen, i det fall at den sittende presidenten vinner omvalget i annen runde.

Eide understreker at regnskogsatsingen ikke er partiavhengig, og at regjeringen vil samarbeide med Bolsonaro også, «dersom han kommer på bedre tanker». (E24)

Narrenes narrativ

Med mindre enn to uker til andre valgomgang, kommer intervjuet med den norske klimaministeren, tidligere WEF-direktør Barth Eide, som bestilt for alle norske krefter som har klippekort i NRK og hovedstrømsmediene, både når det gjelder CO2 og brasiliansk politikk.

E24s sak er ikke fullt så svulstig, for ikke å si patetisk som den artikkelen «klimajournalistene i VG» skrev den 6. oktober i år, da i forbindelse med statsbudsjettet og det beryktede klimaregnskapet, som ingen i regjering eller departement er i stand til (les: ikke vil) å tallfeste utgiftssiden til. Mens folk i Norge og store deler av Europa ikke aner hvordan de skal klare å holde varmen gjennom den kommende vinteren, skal vi altså redde verden, i dette tilfelle Brasil, med norske oljepenger.

E24 spør selvsagt ikke Barth Eide om hva som skal tilsi at regnskogsatsingen blir så mye bedre nå, enn da Riksrevisjonen i 2018 påpekte at kontrollen med de mange milliardene norske skattekroner er langt fra tilfredsstillende.

Riksrevisjonen: Norge uten kontroll på 23,5 milliarder kroner til beskyttelse av regnskog

E24 gir god plass til Regnskogfondet og andre som svartmaler Bolsonaros innsats for regnskogene i Brasil. De skriver (selvsagt) ikke et ord om at Brasil utviklingsbank BNDES lanserte sitt eget regnskogprosjekt i november 2021, helt uten norske penger. Dette prosjektet har fått navnet Levende skog-initiativet, og bygger på at private selskapers bidrag vil bli matchet av utviklingsbanken, noe som kan gi opp til 500 millioner BRL, vel 1 milliard NOK.

On Wednesday 10th, the Brazilian Development Bank (BNDES) launched the Living Forest Initiative, which aims to grant financial support to forest restoration projects with native species and with agroforestry systems in the various biomes of the Brazilian territory. The collection will be made through matchfunding, a financing model that brings together non-reimbursable resources from BNDES with those of other supporting institutions. In its first phase, Living Forest will have at least BRL 140 million — up to 50% from the Bank — and could reach BRL 500 million at the end of the second phase. (BNDES)

La meg for ordens skyld legge til at jeg ikke tror at noen av de brasilianske politikerne gjør sitt aller beste for å beskytte regnskogene, men derfra til å opptre som pengeutpresser til fordel for den ene av kandidatene, og samtidig slå seg på brystet som den som redder verden, det må man nesten være tidligere direktør i World Economic Forum for å finne på.

Norge vil gjenoppta regnskogsatsingen i Brasil dersom venstrekandidat vinner (E24)

Riksrevisjonens undersøkelse av Norges internasjonale klima- og skogsatsing – Dokument 3:10 (2017–2018)

BNDES creates matchfunding to invest up to BRL 500 million in forest recovery with support from partners

ALMA (11): − DET GIR MASSE HÅP (VG)

Les også:

Det grønne skiftet er dødt

Brasil: Bolsonaro slo tilbake – omvalg må til

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.