Antony Blinken og Wang Yi under et utenriksministermøte i G20 på Bali den 9. juli 2022. Foto: Stefani Reynolds / Pool Photo via AP / NTB.

Foruten tallrike vestlige støtte­erklæringer til Ukraina har sikkerhets­konferansen i München også vært arena for en diplomatisk konfrontasjon mellom USAs utenriks­minister Antony Blinken og Kinas utenriks­minister Wang Yi om Ukraina-krigen.

Søndag hevdet Blinken at Kina har til hensikt å levere våpen og ammunisjon til Russland, meldte en rekke internasjonale medier.

Den amerikanske utenriksministeren advarte sin kinesiske kollega, meldte NTB søndag:

Han ga Wang beskjed om at «hvis Kina gir materiell støtte til Russland eller bistår med systemisk sanksjonsunndragelse», vil det få konsekvenser, opplyser utenriksdepartementet i Washington.

Direkte våpenleveranser fra Beijings side ville representere en opptrapping av støtten som Kina i øyeblikket yter Russland i Ukraina-krigen. En analyse som Wall Street Journal offentliggjorde tidligere i februar, viste at Kina allerede leverer teknologi som Russland kan benytte i Ukraina-krigen.

Søndag svarte Wang Yi at Kina vil spille en konstruktiv rolle og legge frem et forslag til fredsløsning på ettårsdagen for Russlands invasjon den 24. februar. Mandag har imidlertid Beijing skjerpet tonen.

NTB skriver:

Kinas utenriksdepartement langer ut mot det de kaller falske påstander fra USA om at Kina vurderer å gi våpen til Russland.

– Vi godtar ikke at USA retter pekefingeren mot forholdet mellom Kina og Russland, og i hvert fall ikke tvang og press, sa utenriksdepartementets talsperson Wang Wenbin mandag.

– Det er USA og ikke Kina som har endeløse leveranser av våpen til slagmarken, svarte Wang da ha ble bedt om å svare på påstander som USAs utenriksminister Antony Blinken kom med i helgen.

– Vi ber USA reflektere seriøst over sine egne handlinger og gjøre mer for å lette på situasjonen, fremme fred og dialog og slutte å fordele skyld og spre falsk informasjon, sa han videre.

For Kina skaper Ukraina-krigen spørsmål om balansegangen i forholdet til USA.

Kineserne ønsker ikke å provosere USA på en måte som kan bidra til å redusere samhandelen mellom de to landene, som Kina drar størst fordel av.

Samtidig er det viktig for Beijing å vise Moskva at Kina er til å stole på som en alliert. Kina og Russland har en vennskapsavtale som Wang Yi selv erklærte stod fjellstøtt kort tid etter Russlands invasjon av Ukraina.

Flere sikkerhetspolitiske observatører, ikke minst den pensjonerte amerikanske generalen Robert S. Spalding, hevder at Kina fører en hybridkrig mot USA som det ikke gis noe adekvat amerikansk svar på.

Under samtalen med Wang Yi skal Antony Blinken ha gjentatt tidligere uttalelser fra USAs president Joe Biden om at USA ikke ønsker konflikt eller kald krig med Kina, skriver Frankfurter Allgemeine.

Kina har sine egne folk i maktens innerste sirkler i USA, sa professor Di Dongsheng ved Renmin-universitetet i Beijing under et talkshow på kinesisk tv den 28. november 2020.

 

Kinesisk professor: – Vi har våre egne folk i maktens innerste sirkler i USA

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.