EU utenriksansvarlige Josep Borrel ser for seg at Kina går inn som mekler i Ukraina-krigen, men hvordan skal Kina kunne mekle når det står på Russlands side? Det skal ikke stor kløkt til å forstå at signalene fra Beijing går i en retning: Støtte til Putin.

Men Kina vil gjerne høste fruktene av å så tvil, slik at muligheter oppstår for å være dommer kan rake kastanjene ut av ilden for Russland. Hvis Vesten ikke forstår disse signalene risikerer man å havne i en tofrontskrig: Militært mot Russland og diplomatisk mot Kina.

Når Kinas utenriksminister tar til motmæle mot de som «kaster bensin på bålet» så mener han USA. Han mener trolig våpenleveransene som gjør det mulig for ukrainerne å gjøre motstand. Sett fra Russlands side er det bensin på bålet.

Kina har alltid uttrykt seg indirekte. Budskapet må fortolkes. Hvis man vil bedras, så gir Kina muligheter for det. Men selv Blinken ser ut til å forstå at hans kinesiske motpart ikke kommer med en utstrakt hånd.

Kina motsetter seg alt som «kaster bensin på bålet» i Ukraina, sa utenriksminister Wang Yi i en samtale med USAs utenriksminister Antony Blinken.

De to snakket sammen på telefon lørdag, melder det kinesiske utenriksdepartementet. Wang sa at det må forhandlinger til for å løse krisen, samt samtaler om å skape en balansert europeisk sikkerhetsmekanisme.

Kina mener at USA og Europa må ta i betraktning hvordan Natos ekspansjon østover påvirker Russlands sikkerhet negativt.

Blinken sa at verden følger med for å se hvilke land som «står opp for frihet og suverenitetsprinsipper». Videre sa han at verden handler unisont i motstand mot Russlands aggresjon, og med å forsikre at Moskva betaler en dyr pris, ifølge amerikansk UD.

Kina har, i motsetning til USA, EU og deres allierte, ikke ilagt Russland sanksjoner etter invasjonen av Ukraina forrige uke.

Beijing sier at suvereniteten og den territorielle integriteten til alle land bør respekteres, men at sanksjoner skaper nye problemer og forstyrrer arbeid mot politisk enighet. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.