Kinas utenrikspolitiske toppsjef, Wang Yi, gjorde det klart for utenriksminister Tony Blinken mandag at USA kan velge samarbeid eller konfrontasjon med Kina. Men på kinesisk betyr samarbeid å bøye seg for Kinas krav. Taiwan tilhører Kina og skal inn under Beijing.

– USA må rette seg fullt ut etter «Ett Kina»-prinsippet, respektere Kinas suverenitet og territorielle integritet og tydelig motsette seg uavhengighet for Taiwan, sa utenrikssjefen ifølge statskringkasteren CCTV. (NTB)

Det er ingen tvil om hva kinesisk overherredømme betyr etter den behandling opposisjonen i Hongkong har fått. Taiwan ønsker ikke en slik fremtid og vender seg til USA for støtte. Hvis USA støtter Taiwans rett til å bestemme sin egen skjebne kaller Kina det aggresjon.

Vestlige medier kjøper Kinas utlegning av “samarbeid”.

– Det er nødvendig å velge mellom dialog og konfrontasjon, sa Wang Yi i et møte med Antony Blinken i Beijing mandag, ifølge statlige kinesiske medier. Wang, som er utenrikssjef i det kinesiske kommunistpartiet, mener det dårlige forholdet skyldes USAs misforståtte syn på Kina. (NTB)

Formelt er Qin Gang utenriksminister, men Wang er top dog. Blinken snakket med Quin i seks timer søndag. Det er fem år siden en amerikansk utenriksminister var i Beijing.

Blinkens besøk måtte utsettes da en kinesisk spionballong ble oppdaget over atomsiloene i Montana. Biden-regimet lot den krysse USA før den ble skutt ned utenfor østkysten. Beijing insisterer på at det var en værballong.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.