Utenriksminister Antony Blinken.Foto: Jose Luis Magana/AP/NTB

Vi får en første fornemmelse av hvordan forholdet mellom Biden-administrasjonen og Beijing vil utvikle seg når utenriksminister Tony Blinken og nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan møter Kinas toppdiplomat Yang Jiechi og utenriksråd Wang Yi i Alaska torsdag. En talsmann for uigurene sier Blinken må kreve at Kina stenger konsentrasjonsleirene for uigurer.

Blinken har kommet med noen kritiske uttalelser om Kinas politikk, nok til å irritere Beijing. Men hvor tøff er han når det kommer til stykket? Nå skal partene føle hverandre på tennene i det første direkte møtet.

Partene har nok å ta fatt på. Men det altoverskyggende er pandemien: Er koronaviruset et biovåpen som slapp ut ved et uhell, men som Kina så valgte å infisere verden med for aet ikke Kina skulle sakke akterut? JO mer som kommer ut, jo vanskeligere blir det for Biden å unngå spørsmålet.

I tillegg kommer Kinas nye aggressive politikk, overfor Hongkong, Taiwan, og støtte til juntaen i Myanmar. Det siste vil være en anledning for Blinken og Sullivan til å vise at de ikke er appeasers. Juntaen har Kinas støtte og ville ikke klart seg uten.

Amerikanerne begynner å få forstå at de står overfor en fiende som savner sidestykke:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.