Kina er dypt bekymret over at konflikten i Ukraina eskaleres, sier utenriksminister Qin Gang.

Han sier at det er en risiko at situasjonen kommer ut av kontroll.

– Kina skal samarbeide med verdenssamfunnet for å fremme dialog og konsultasjon, ta opp alle parters bekymringer og strebe etter felles sikkerhet, sa Qin i en tale om global sikkerhet tirsdag.

Med henvisning til at det 24. februar er et år siden Russland gikk inn i Ukraina med soldater, sa utenriksministeren at Beijing skal «fortsette å fremme fredssamtaler».

– Samtidig oppfordrer vi visse land til umiddelbart å slutte med å helle bensin på bålet og til å slutte med å legge skylden på Kina, sa Qin, etter påstander fra USA om at Beijing kan komme til å sende våpen til Moskva. Påstanden er blitt avvist av Kina.

Kina, som i fjor inngikk partnerskap med Russland, har avstått fra å fordømme Russlands invasjon av Ukraina.

Ukraina-krigen skaper konfrontasjon mellom USA og Kina

Kinesiske myndigheter har uttalt at Beijing denne uken skal legge fram et forslag der målet er å finne en politisk løsning på Ukraina-krisen.

Qin nevnte også Kinas egne interesser i talen og sa at andre land må slutte med å lage oppstyr ved å rope «Ukraina i dag, Taiwan i morgen».

– Vi er imot enhver form for hegemoni, imot enhver utenlandsk innblanding i Kinas affærer, sa utenriksministeren.

Vestlige land frykter at Kina kan ta Taiwan med militærmakt. Kina ser på Taiwan som sitt territorium. Taiwan har vært selvstyrt og atskilt fra Kina siden 1949.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.