Det hører med til sjeldenhetene at en av toppene i Kina forsvinner og byttes ut med forgjengeren. Men det er det som har skjedd med Qin Gang som utenriksminister. Vedtaket om å fjerne Qin ble gjort i Folkekongressens stående komité, melder den kinesiske statskanalen CCTV tirsdag. Årsaken blir ikke oppgitt.

– Qin Gang ble fjernet fra stillingen som utenriksminister, står det i den korte kunngjøringen, der det også blir kunngjort at Wang har overtatt stillingen.

Ryktene har svirret lenge for Quin har ikke vært å se offentlig siden 25. juni. Da møtte han Russlands viseutenriksminister Andrej Rudenko.

Dermed er tidligere utenriksminister Wang Yi tilbake i sin gamle jobb. Wang er rutinert etter ti år som utenriksminister og vestlige ledere kjenner ham godt. Han tilhører nomenklaturen som har styrt Kina inn som en ledernasjon på verdensscenen. Han lukter mandarinklasse.

Men spekulasjonene vil fortsette om hva som felte Quin. Han ble utnevnt så sent som i desember 2022.

De siste ukene har Wang blant annet hatt flere samtaler på høyt diplomatisk nivå i vestlige land. Nylig tok han imot USAs klimautsending John Kerry i Beijing, og tidligere i juli møtte han både USAs utenriksminister Antony Blinken og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på Asean-møtet i Indonesias hovedstad Jakarta.

At det ikke var Qin som deltok på møtet, ble møtt med undring.

Stor tillit fra Xi Jinping

Qin Gang er kjent for sitt gode forhold til president Xi Jinping. Han har tidligere vært Kinas ambassadør til USA, snakker flytende engelsk og har flere ganger forsvart Kinas geopolitiske standpunkter i offentligheten.

I midten av mai besøkte han Norge etter å ha blitt invitert av utenriksminister Anniken Huitfeldt.

At Xi ønsket ham som utenriksminister framfor mer erfarne kandidater, er blitt forklart med at Xi hadde stor tillit til ham. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.