Salomonøyene har bekreftet at de forhandler om en sikkerhetsavtale med Kina – noe som har utløst alarm i nabolandet Australia og andre vestlig allierte i Indo-Stillehavet.

Lekkede papirer indikerer at en kinesisk militærbase potensielt kan bli satt opp på øyene som ligger nord for Australia og øst for Papua Ny-Guinea.

Dette vekker bekymring i Australia som er største bistandsyter til de små øyene.

Australias utenriksminister Marise Payne sier hun respekterer stillehavsøyenes rett til å ta suverene beslutninger, men:

– Vi er spesielt bekymret for alt som undergraver stabiliteten og sikkerheten i regionen vår. Det inkluderer etablering av en permanent militærbase.

Også fra New Zealand uttrykkes det bekymring ettersom planene truer med å «destabilisere de institusjonene og ordningene som lenge har sikret Stillehavsregionens sikkerhet».

Salomonøyene bekreftet fredag ​​at de har opprettet et partnerskap med Kina for å møte sikkerhetstrusler og sikre et trygt miljø for investeringer. 

En sikkerhetspakt mellom Kina og den lille øynasjonen vil være en viktig inngangsport for Kina i en region som de USA-allierte Australia og New Zealand i flere tiår har betraktet som sin bakgård. 

– Et partnerskap er nødvendig for å forbedre livskvaliteten til folket vårt og adressere sikkerhetstrusler landet står overfor, sa regjeringen på Salomonøyene i sin første offentlige kommentar om saken. 

BBC: Solomon Islands confirms China security draft, alarming Australia

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.