Australia vil jobbe sammen med allierte for å forhindre at Kina etablerer en militærbase på Salomonøyene, lover statsminister Scott Morrison.

Salomonøyene og Kina inngikk sikkerhetsavtale i april, noe vestlige allierte frykter at kan gi Kina militært fotfeste i det sørlige Stillehavet.

Det har skapt frykt i land som opp gjennom årene har hatt et nært samarbeid med Salomonøyene, som New Zealand, Australia og USA.

Særlig har opplysninger i et lekket utkast til avtalen der det tillates at Kina kan ha utstasjonert skip ved Salomonøyene, som ligger mindre enn 200 mil unna Australia, skapt oppstyr.

Morrison har advart om at en kinesisk militærbase på øygruppen vil være å gå over en «rød linje».

Saken har blitt betent for Morrisons konservative regjering, som ligger bak opposisjonen Labour på målingene før valget om knappe to uker.

Australias utenriksminister Marise Payne snakket med Salomonøyenes utenriksminister Jeremian Manele fredag, og uttrykte igjen at australierne er «dypt bekymret» over sikkerhetsavtalen med Kina og «mangelen på åpenhet» rundt hva den innebærer.

Men Manele forsikret henne om at Australia stadig er Stillehavslandets «foretrukne partner», sa Payne etterpå. Salomonøyene har tidligere avvist at det er aktuelt med en kinesisk militærbase på landets territorium.

Høsten 2019 besluttet landet å bryte de diplomatiske båndene med Taiwan til fordel for Kina, som i årevis har drevet et strategisk arbeid for å få øystatene i Stillehavet på sin side.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.