Avtalen med China Civil Engineering Construction Corporation har en verdi på 170 millioner dollar. Selskapet skal utvikle et internasjonalt havneområde i hovedstaden Honiara, opplyser Salomonøyenes regjering.

Øystaten har blitt et uventet sentrum for en diplomatisk strid mellom Kina og USA etter å ha signert en hemmelig sikkerhetsavtale med Beijing i 2022.

Både Kina og Salomonøyene avviser at avtalen vil føre til opprettelse av noen permanent kinesisk marinebase, men detaljer i avtalen har aldri blitt avslørt.

Store infrastrukturprosjekter i det sørlige Stillehavet er i økende grad avhengig av kinesiske investeringer. Kina har fra før fått i oppgave å bygge et nytt stadion som skal stå klart til årets Stillehavsleker i Honiara.

I 2020 fikk det samme kinesiske selskapet en kontrakt på 7 millioner dollar for bygging av en ny flyplassterminal.

Selskapet ble opprettet av kinesiske myndigheter på 1970-tallet og har vært sentral i kinesiske infrastrukturprosjekter i Afrika, Midtøsten og Stillehavsområdet.

Havnekontrakten ble kunngjort tirsdag, samme dag som Det hvite hus’ utsending Kurt Campbell besøkte Honiara i et forsøk på å bekjempe Kinas økonomiske og diplomatiske innflytelse. Campbell møtte statsminister Manasseh Sogavare, som spilte en sentral rolle i å bedre forholdet til Kina etter at Salomonøyene kuttet de diplomatiske båndene med Taiwan.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.