Det kinesiske utenriksdepartements talsmann Zhao Lijianon kritiserte igår Australia for å komme med uansvarlige bemerkninger om sikkerhetsavtalen mellom Kina og Salomonøyene. Han oppfordret Australia til å stoppe kritikken av Salomonøyenes samarbeid med andre land og slutte å utøve ‘press og tvang’.

Australias utenriksminister Marise Payne sa da hun nylig møtte sin kollega Jeremiah Manele på Salomonøyene, at Australia er bekymret for mangelen på åpenhet om sikkerhetsavtalen mellom Kina og Salomonøyene.

Zhao forsvarte rammeavtalen fra 19. april mellom Kina og Salomonøyene, som en rettighet for to suverene stater:

– Ettersom Australia erklærer å ha respekt for Salomonøyenes suverenitet, bør de handle deretter, sa Zhao og la til at landene i Stillehavet, Salomonøyene inkludert, ikke er noens bakgård. – Det er normalt samarbeid i samsvar med internasjonal lov og sedvane.

Zhao la til at samarbeidet er åpent og transparent og ikke rettet mot noen tredjepart:

– Det vi trenger å bekymre oss for er det faktum at Australia stimulerer til våpenkappløp og fare for spredning av atomvåpen sammen med land som USA og Storbritannia.

En selvsikker statsminister på Salomonøyene, Manasseh Sogavare, anklaget i forrige uke Australia og USA for dobbeltmoral ettersom de hadde unnlatt å rådføre seg med stillehavsnasjonen da de sluttet seg til AUKUS, et trilateralt militært samarbeid mellom USA, Storbritannia og Australia:

– Med AUKUS-traktaten vil vi se atomubåter i stillehavsfarvann.

Sogavare la til at han fikk vite om AUKUS-traktaten gjennom media.

– Man skulle forvente at AUKUS-avtalen var transparent for medlemmer av stillehavsfamilien. Da Australia signerte AUKUS oppførte vi oss hverken teatralsk eller hysterisk.

Ifølge lekkede papirer har Beijing tillatelse til å utplassere styrker for å «beskytte sikkerheten til kinesisk personell og store prosjekter på Salomonøyene». Australias statsminister Scott Morrison har sagt at bygging av en kinesisk militærbase på Salomonøyene vil krysse en «rød linje» for Canberra og Washington.

China slams Australia for irresponsible comments on China-Solomon Islands cooperation

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.