Det pågår et spill om hegemoniet i Det indiske hav. Hovedaktørene er India og Kina. Den mest involverte tilskueren er USA sammen med sine våpendragere i Europa, Australia og Japan.

«India ut»

Den Kina-vennlige Mohamed Muizzu vant i forrige måned annen omgang av presidentvalget på Maldivene efter en «India ut»-kampanje. Han sier han ved første anledning vil beordre de 75 indiske militære ut av landet når han overtar vervet efter sittende president Ibrahim Solih 17. november.

– Vi ønsker et bilateralt forhold som er til gjensidig nytte, sa Muizzu.

Vekselvis helning mot India og Kina

De rivaliserende gigantene India og Kina har begge investert millioner av dollar i infrastruktur på øyene – og det hele handler om å skaffe seg innflytelse på nasjonen som ligger strategisk til i Det indiske hav, midt i en av verdens travleste shippingruter mellom Øst og Vest. Maldivene ble tidlig en del av Kinas gigantiske infrastrukturplan – Belt and Road-initiativet – som skal sikre Kina adgang til markeder over hele verden.

Det siste tiårs skiftende regjeringer har vekselvis lent seg mot India og Kina. Koalisjonen som støtter Muizzu er kjent for nære relasjoner til Kina, men selv sier han at han hverken er for eller mot Kina eller noe annet land.

«Oppdaget» Maldivene først i 2012

Tidligere president Yameen som regjerte mellom 2013 og 2018, fostret nære bånd med Kina som før det hadde vist liten interesse for øynasjonen. Beijing opprettet ikke ambassade på Maldivene før i 2012. Det endret seg da Yameens regjering signerte en frihandelsavtale som eliminerte toll på maldivisk eksport av hovedsakelig fisk, og åpnet øygruppen for kinesiske varer og tjenester. 

Ambisjoner i Det indiske hav

Øystatens ønske om igjen å nærme seg Kina, får varselklokkene til å ringe i India som sammen med USA og resten av Vesten, er skeptisk til Kinas ambisjoner i Det indiske hav.

– Å be India fjerne sitt militære personell betyr på ingen måte at vi kommer til å tillate soldater «fra Kina eller andre land» her, beroliget Muizzu.

Befestet samarbeid

I 1988 grep India inn på forespørsel for å avverge et statskupp støttet av leiesoldater fra Sri Lankas tamilske People’s Liberation Organisation. 

Efter «Operation Cactus» har indisk nærvær – ifølge indiske medier – avskrekket terrorister, pirater og menneskesmuglere fra å gjøre ugavn. 

Indiske styrker er gjerne de første som rykker ut når Maldivene blir utsatt for katastrofer. Det indiske flyvåpen og marine bisto Maldivene under tsunamien som rammet øygruppen hardt i 2004. 

Under drikkevannskrisen i 2014 sendte India marinen avgårde med drikkevann, reservedeler og teknikere som hjalp til å reparere vannavsaltingsanleggene.

Til sammen 75 mann

I februar 2021 signerte Maldivene en avtale med India om å konstruere og vedlikeholde et marineanlegg samt å «utvikle, støtte og vedlikeholde» kystvakthavnen. 

Til sammen 75 ubevæpnede indiske militære, hovedsakelig piloter og teknikere som nyter diplomatisk status, har bemannet indiskfinansierte radarstasjoner og overvåkningsfly på Maldivene. De siste fem årene har de gjennomført 500 medisinske nødtransporter og reddet 523 liv. En håndfull av de 75 er stasjonert for å trene maldiviske væpnede styrker.

– Fokuset er ikke på antallet, men på ikke å ha utenlandsk militært personell på Maldivene i det hele tatt. Dette vil vi diskutere med indiske myndigheter og vi vil komme frem til en løsning, sier Muizzu.

– Turismen avhenger av indisk beskyttelse

Turistnæringen står for nesten 30 prosent av Maldivenes BNP, 60 prosent av valutainntektene og 60 prosent av sysselsettingen. 

I indisk presse vektlegges det at turismen i stor grad blomstrer på grunn av Indias beskyttelse. Turister drar til sikre reisemål – noe Maldivene i stor grad kan takke india for: 

– Hvis de indiske soldatene forlater Maldivene, hvor er da garantien for at terrorister ikke vil storme eksklusive feriesteder fra havet og ta turister som gisler? En enkelt terroraksjon vil ta knekken på turistnæringen. Det er ikke til å komme bort fra at Maldivene ligger i Indias innflytelsessfære og at New Delhi er best rustet til å håndtere trusler, skriver indisk presse.

Avtroppende president Ibrahim Solih har møtt kritikk for å ha gitt for mye terreng til India og indisk militær. India viser til lange kulturelle, økonomiske og sikkerhetsmessige bånd til Maldivene og benekter at landet har som mål å etablere militært nærvær på øyene.

Islamsk nasjonalisme

Mohamed Muizzu sa 17. oktober under en markering av dagen da Maldivene omfavnet islam, at hans administrasjon vil bygge på fundamentene islam og nasjonalisme:

– Å omfavne islam er den mest monumentale positive endringen i Maldivenes historie. Islam er roten til vår uavhengighet, kultur, skikker og kulturarv. At vi er forvandlet til en hundre prosents muslimsk nasjon de siste tiårene er et eksempel for resten av verden.

Som et PS kan nevnes at pakistanere i sosiale medier har vansker med å skjule skadefryden.

Sol og late dager

Maldivene består av 1192 atoller som er befolket av rundt 521.000 mennesker. Mest av alt forbindes landet med sol, atoller, luksuriøs turisme og late dager.

Maldivene er det flateste landet i verden. Høyeste punkt er 2,3 m o.h.,men flere av koralløyene har opplevet en landhevning de siste par tiårene.

Les også:

Salomonøyene har bekreftet at de forhandler om en sikkerhetsavtale med Kina og at en kinesisk militærbase potensielt kan bli satt opp på øyene – noe som har utløst alarm i Indo-Stillehavet.

Salomonøyenes sikkerhetssamtaler med Kina uroer Australia

Kilder: MoneyControl, Wion, Reuters, South China Morning Post, TRT World, Economic Times, The Edition og et par til.

 

 

Kjøp Alf. R. Jacobsens bok fra Document Forlag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.