På de islamske Maldivene er stemningen anti-indisk. Deres nye president orienterer landet i retning av Kina og bort fra sin gamle allierte India. Inderne reiser i hopetall til Maldivene og da statsminister Narendra Modi i et forsøk på å skape litt blest om Indias eget sydhavsparadis Lakkadivene, ble han av et maldivisk regjeringsmedlem kalt en «klovn». Det burde hun ikke ha gjort. 

Lakshadweep – Lakkadivene

Indias statsminister Narendra Modi besøkte øygruppen Lakshadweep 2. og 3. januar. Besøket har fått geopolitiske undertoner og de ellers anonyme øyene havnet med ett øverst på internettfolkets søkestatistikker.

Med mindre du har en onkel som har seilt til sjøs og som kan forklare hva en malabarisk storm innebærer, har du neppe peiling på Lakshadweep – eller Lakkadivene som øyene heter på norsk. De ligger vest for den indiske Malabarkysten og nord for Maldivene i Det arabiske hav. 

Mens Maldivene har utviklet en av verdens høyest rangerte turistnæringer og «måttet leve med» stempelet «paradisøyer», har de 60–70.000 innbyggerne på de elleve bebodde av de 36 Lakkadivene, søvngjengeraktig fortsatt sitt tradisjonelle liv uten å skjønne at de ved en skjebnens lune ble født i et «paradis».

Sydhavsparadis innen rekkevidde

Statsminister Modi delte bilder av vakre strender, snorklet og snakket med lokalbefolkningen under besøket på øyene. Besøket og de vakre bildene førte til at «hele verden» fikk øynene opp for et nytt og tilgjengelig sydhavsparadis, Lakkadivene. 

De uberørte, naturskjønne strendene er kommet i hele verdens fokus efter Modis besøk. 

Hans forsøk på å markedsføre Lakshadweep som turistdestinasjon fikk med andre ord en god start, men det skulle bli enda bedre da Maldivenes viseminister for Youth Empowerment, Information and Arts, Mariyam Shiuna, kalte Modi for en «klovn» og «Israel-marionett» og hevdet at India har andre utfordringer enn å konkurrere med Maldivene om turister.

Shiuna har slettet innlegget, men det er kopiert og deles fortsatt. To dager på rad var «Lakshadweep» hyppigst brukte søkeord på nettet – mye takket være Shiuna.

Spill om hegemoniet i Det indiske hav

Hendelsen kommer i et pågående spill om hegemoniet i Det indiske hav der hovedaktørene er India og Kina. Den Kina-vennlige Mohamed Muizzu ble i november innsatt som president på Maldivene efter å ha ført en «India ut»-valgkamp. Han proklamerte at han ved første anledning skulle beordre 75 ubevæpnede indiske militære som de siste fem år har gjennomført 500 medisinske nødtransporter og reddet 523 liv, ut av landet. 

Maldivenes tilnærming til Kina har fått varselklokkene til å ringe i India hvor de er skeptisk til Kinas ambisjoner i Det indiske hav.

India reagerer

I India er Maldivene et svært populært reisemål. Filmstjerner fra Bollywood, idrettskjendiser, «influencere» og alskens øvrige celebriteter reiser til Maldivene og deler på sosiale medier bilder av seg selv, palmer, strender og paraplydrinker.

Det største antall turister på Maldivene kommer fra India efterfulgt av Russland og Kina. Maldivenes økonomi er sterkt avhengig av turismen og inderne bidrar hvert år med den største andelen.

Mariyam Shiunas innlegg ble fulgt opp av to ministre og andre maldivere som delte fornærmende, nedsettende og rasistiske innlegg om Modi, India og hinduer, og da reagerte inderne med motkampanjer i sosiale medier som #BoycottMaldives, #ExploreIndianIslands og #LakshadweepTourism.

10.500 hotellbestillinger og 5520 flybilletter kansellert 

På nettet hevdes det at det i løpet av få dager ble kansellert 10.500 hotellbestillinger og 5520 flybilletter. EaseMyTrips, en av Indias største online reiseplattformer, kunngjorde at de suspenderer bestillinger til Maldivene i «solidaritet med nasjonen» og indiske Tata har offentliggjort planer om å bygge resorter på Lakkadivene.

Kildene bak tallene på kanselleringer er usikre, men noe er det i dem – om vi tolker maldiviske myndigheters geberder riktig.

Avgjørende for Maldivenes sikkerhet og velstand

Maldivenes tidligere president Mohammed Najeed var tidlig ute og efterlyste tiltak mot Shiuna. Han uttalte at hun har brukt «et forferdelig språk overfor lederen av en viktig alliert som er avgjørende for Maldivenes sikkerhet og velstand».

Og søndag skjedde det: 7. januar suspenderte Maldivenes regjering Shiuna og to andre ministre. Øystaten sendte også ut en pressemelding om «nedsettende kommentarer» mot «utenlandske ledere og høytstående personer»:

– Dette er personlige meninger som ikke representerer Maldivenes regjering. Regjeringen mener ytringsfriheten bør utøves på en demokratisk og ansvarlig måte som ikke sprer hat, negativitet og hindrer nære relasjoner mellom Maldivene og landets internasjonale partnere.

Bønnfalt Kina om å sende dem turister

Maldivenes muslimske president Mohamed Muizzu bønnfalt tirsdag Kina om å «intensivere» anstrengelsene for å få flere kinesiske turister til landet. Maldiviske reisearrangører ber på sin side om unnskyldning for de sårende kommentarene:

– Turismen er Maldivenes livsnerve, den bidrar med over to tredjedeler av BNP og gir direkte levebrød til 44.000 maldivere. Negative konsekvenser for turismen kan få alvorlige følger for økonomien vår og påvirke livet og velferden til mange, skriver de til en indisk reiseplattform.

Tidligere maldiviske ministre har også uttrykt bekymring:

– India er en utprøvd venn og en urokkelig alliert. De har historisk sett vært de første til å reagere i nødssituasjoner. Vårt nære forhold har vært bundet av gjensidig respekt, historie, kultur og sterke folk til folk-relasjoner.

– Om inderne boikotter Maldivene vil det ha en enorm innvirkning på vår økonomi. Vi elsker India og inderne. India vil alltid være vår nærmeste nabo.

Globalt maktspill: Maldivenes nye Kina-vennlige islamsk-nasjonalistiske president vil sende indiske soldater hjem

Sjelden anerkjennelse: Kinesisk avis hyller Modis transformasjon av India til stormakt

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.