Maldivenes president Mohamed Muizzu bekrefter at ingen indiske militære, ikke engang sivilkledde militært ansatte, vil ha adgang til landet fra og med 10. mai. Han hevder at indisk militærpersonell bare reiser hjem for å skifte fra uniform til sivil, for så å returnere.

Tjenester til sivilbefolkningen

Dagen efterat Maldivene undertegnet en avtale med Kina om å motta «gratis» militær bistand, sa Maldivenes president Mohamed Muizzu at ingen indiske tropper, heller ikke sivilkledde, vil få adgang til øystaten efter 10. mai, skriver The Economic Times.

Muizzus uttalelser kom efterat et sivilt indisk team ankom Maldivene for å overta driften av en av tre luftfartsplattformer. De har vært bemannet av 88 militært ansatte og har ved hjelp av to helikoptre og et fly levert humanitære og medisinske tjenester til sivilbefolkningen på Maldivene.

– Skal gjenvinne tapt havområde

Maldivenes regjering hadde sagt at første gruppe indiske soldater vil bli sendt tilbake innen 10. mars og at tilbaketrekningen vil være fullført innen 10. mai.

– Disse menneskene drar ikke, de kommer tilbake efter å ha skiftet fra uniform til sivilt. Det vil ikke være noen indiske militære i landet 10. mai. Hverken i uniform eller i sivile klær. Det indiske militæret kommer ikke til å oppholde seg i landet i noen form for bekledning. Det kan jeg slå fast. I tillegg til å utvise indiske tropper fra Maldivene skal vi gjenvinne havområdet som er fratatt oss i syd, sa Muizzu i en tale.

Diplomatisk håndgemeng

Muizzus uttalelse kommer midt i det diplomatiske håndgemenget mellom Maldivene og India.

Kinavennlige Muizzu ble valgt til president i november ifjor blant annet på løfte om å fjerne alt indisk militært personell fra øystaten.

Globalt maktspill: Maldivenes nye Kina-vennlige islamsk-nasjonalistiske president vil sende indiske soldater hjem

Geopolitikk kan også ha sine underholdende sider: På de islamske Maldivene er stemningen anti-indisk. Deres nye president orienterer landet i retning av Kina og bort fra sin gamle allierte India. Inderne reiser i hopetall til Maldivene og da statsminister Narendra Modi i et forsøk på å skape litt blest om Indias eget sydhavsaradis Lakkadivene, ble han av et maldivisk regjeringsmedlem kalt en «klovn». Det burde hun ikke ha gjort. 

Les videre:

Da Indias stats­minister dro på ferie til det ukjente sydhavs­paradiset Lakkadivene, rant det over på Maldivene

 

 

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.