Maldivene, øyparadiset i Det indiske hav, radikaliseres hurtig av islam. Stemningen er anti-indisk og anti-jødisk mens den er pro-palestinsk og pro-jihad. Ingen land i verden sender i forhold til folketallet, flere mennesker ut i jihad. 

Kritikk av islam er kriminalisert

Islam er statsreligion og det kreves at innbyggerne er muslimer. Innehavere av offentlige embeder må være sunni-muslimer, presidenten inkludert. Grunnloven slår fast at både myndighetene og folket må beskytte religiøs enhet og at det er straffbart å forkynne enhver annen religion enn islam. Kritikk av islam er kriminalisert. Straffeloven tillater pisking, steining og amputasjon av hender.

Aggressive øyboere

Mandag 29. april ble det rapportert om maldivere i sammenstøt med et par indiske hinduer nordøst for hovedstaden Male. To personer ble skadet og fraktet til sykehus. Lokalt politi har pågrepet en av maldiverne som gikk til angrep. De skadede ble behandlet på sykehus. 

I en annen hendelse 30. april ble en israelsk kvinne trakassert av lokalbefolkningen på en av øyene og jaget vekk. 

Stolte jødehatere

Hendelsen ble stolt delt av Muad Mohamed Zaki, en av mennene bak flerpartisystemet på Maldivene:

– En israelsk turist prøvde å komme inn på en av øyene på Maldivene for å feriere mens landet hennes begår folkemord. Hun ble kastet ut av øysamfunnet og alt tyder på at hun er på vei til flyplassen efter å ha innsett at menneskeheten ikke lenger ønsker dem velkommen.

Standpunkt for Hamas

Maldivene har tatt klart standpunkt for terrororganisasjonen Hamas efter angrepet på Israel i oktober 2023 – for organisasjonen som brutalt myrdet menn, voldtok kvinner og drepte barn og eldre. 

Maldivene har efter Israels gjengjeldelsesangrep uttrykt bekymring over volden på Gazastripen – og bekreftet sin støtte til det palestinske folk. De uttalte at fred i Midtøsten bare er mulig gjennom en tostatsløsning basert på linjene fra før 1967, med Øst-Jerusalem som Palestinas hovedstad.

Fordømmer Israels «aggresjon»

Nylig vedtok Maldivenes parlament enstemmig en resolusjon som fordømmer Israels «aggresjon» mot Palestina og forbyr innreise for israelere samt import av israelske varer. Den fordømte Israels «overgrep» mot palestinere og oppfordret regjeringen til å kutte alle diplomatiske forbindelser med Israel.

Et av de mest radikaliserte, ekstremistiske land

Ifølge journalisten Gaurav Sawant i India Today har Maldivene utviklet seg til et av verdens mest radikaliserte, ekstremistiske land. Det er ikke bare er knutepunkt for IS-agenter, men også for den pakistanske terrorgruppen Lashkar-e-Taiba:

– Tenk deg om to ganger før du ferierer på Maldivene. I perioden 2014–2018 sendte Maldivene flere mennesker ut på jihad for Den islamske stat enn noe annet land i verden. 250 menn og kvinner fra Maldivene (et land med 500.000 innbyggere) dro for å kjempe for IS. Mange av dem døde.

– Den israelske turisten bør prise seg lykkelig for at hun bare ble kastet ut av det svært radikaliserte miljøet. Hun er heldig som slapp unna i live. Radikaliseringsnivået blant unge på Maldivene gir grunn til bekymring. Pakistanske ISIS, LeT og JeM har vært aktive der også, skrev han videre i en serie tweets.

– Maldivenes skitne side og fremveksten av radikal islamistisk ekstremistisk ideologi blir ikke tilstrekkelig belyst.

– Radikal islamistisk terror og ekstremistisk ideologi har fått et enormt fotfeste på Maldivene.

– IndiaOut-kampanjen er en refleks av et bestemt tankesett som vinner terreng.

Da Indias stats­minister dro på ferie til det ukjente sydhavs­paradiset Lakkadivene, rant det over på Maldivene

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.