Indiske og kinesiske soldater tørnet 9. desember sammen i Tawang-sektoren i Arunachal Pradesh. Soldater på begge sider pådro seg mindre skader, ifølge Reuters.

Det indiske forsvarsdepartement opplyste at soldater fra begge sider pådro seg mindre skader under konfrontasjonen som fant sted fredag i forrige uke ​​i Tawang, Arunachal Pradesh nordøst i India, en avsidesliggende og ugjestmild region som grenser til Tibet og Bhutan.

Over stokk og stein

Konfrontasjonen skjedde uten skarpe våpen. Soldatene var væpnet med stein og kjepper, de skrek og skubbet hverandre ved grensen i fjellene nær det kinesisk-kontrollerte Tibet.

En video tatt fra indisk side, viser de indiske soldatene rope og slå de kinesiske soldatene med kjepper. I noen tilfeller svinger kineserne tilbake med køller. På et tidspunkt plukker en indisk soldat opp et par murstener som han kaster inn i håndgemenget.

Da de kinesiske soldatene trakk seg tilbake utløste det jubel fra inderne som opplever å ha lykkes i å forsvare territoriet.

Ingen alvorlige skader

Indias forsvarsminister Rajnath Singh anklaget tirsdag den kinesiske Folkets frigjøringshær (FF) for «ensidig» å forsøke å utfordre status quo ved å prøve å krysse de to landenes de facto-grense.

Singh sa at det ikke oppsto alvorlige skader på indiske soldater:

– Den påfølgende konfrontasjonen førte til fysisk håndgemeng der den indiske hæren modig forhindret FF i å trenge inn på vårt territorium og tvang dem til å vende tilbake til sine poster uten at noen kom alvorlig til skade.

Flaggmøte

I en tidligere uttalelse sa det indiske forsvarsdepartementet at begge sider «øyeblikkelig trakk seg ut av området» og befalet holdt flaggmøte for å drøfte saken «i overensstemmelse med strukturerte mekanismer for å gjenopprette fred og ro». Spørsmålet ble også behandlet ad diplomatiske kanaler, la han til.

– Gnisningsløs kommunikasjon

Kinas utenriksdepartements talsmann Wang Wenbin erkjente ikke direkte hendelsen på en nyhetsbriefing tirsdag.

– Såvidt vi vet er grenseområdet mellom Kina og India generelt stabilt. Begge sider har opprettholdt en gnisningsløs kommunikasjon om grenserelaterte spørsmål gjennom diplomatiske og militære kanaler. Vi håper India vil stå sammen med Kina om i fellesskap å bevare freden og stabiliteten ved deres felles grense, la han til.

Gammelt sår

Den 3379 km lange grensen har lenge vært kilde til friksjon mellom New Delhi og Beijing. De to landene utkjempet i 1962 en krig om grensen. Siden det har begge partene bygget opp infrastruktur i grenseområdet.

Spenningene eskalerte kraftig i juni 2020 da nærkamper resulterte i at minst tyve indiske og fire kinesiske soldater ble drept.

Ingen av partene ønsker en opptrapning, de er begge atommakter og viktige handelspartnere.

Kina ser på det omstridte territoriet som et område de mistet i en tid da landet var svakt, men nu er Kina sterkt og ønsker å gjenvinne det, sier Kalpit Mankikar, stipendiat ved Strategic Studies Program ved Observer Research Foundation, Delhi. 
 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.