Nasjonalistiske Hindu Sena demonstrerer i New Delhi 15. februar og viser hva de mener om Imran Khan. Foto: Anushree Fadnavis/Reuters/Scanpix

Pakistan benekter at indiske fly angrep en leir tilhørende terrorgruppen Jaish e-Muhammed inne på pakistansk territorium i Kashmir. India bløffer. Det var bare et folketomt skogsområde som ble bombet, sa statsminister Imran Khan.

– Nok en gang har den indiske regjeringen tydd til en egoistisk, skjødesløs og oppdiktet påstand, sa Khan, og la til at uttalelsene fra India fungerer som «innenrikspolitisk mat» i valgkampen.

På den ene siden latterliggjør Khan India. På den andre truer han India med gjengjeldelse. Det tyder på at det er Khan som uttaler seg til innvortes bruk: India hevder de utslettet en terrorleir før terroristene var i stand til å utføre enda et angrep.

– India setter regional fred og stabilitet i dyp fare, sa Khan, som har kalt inn til et møte i nasjonalforsamlingen onsdag.

– India har begått en uhørt aggressiv handling som Pakistan skal svare på når tid og sted er valgt, heter det også i Khans uttalelse.
Den pakistanske utenriksministeren uttalte seg også i krigerske vendinger. Men også det kan være for hjemmepublikummet.

Pakistans utenriksminister Shah Mehmood Qureshi sa tidligere tirsdag at New Delhi har satt freden «på spill». Han viste til at India har innrømmet å ha krysset delelinjen i Kashmir, som fungerer som en grense gjennom området som begge land gjør krav på.

– India har brutt kontroll-linjen, sa Qureshi om skillelinjen.

– Pakistan forbeholder seg retten til selvforsvar og til et berettiget svar, sa Qureshi.

Men det er slik kriger oppstår: Stater blir fanget av sine egne ord til velgerne. Kjerneproblemet er terrorgruppene. Hvis ikke Pakistan gjør noe for å tøyle dem, risikerer Pakistan å havne i krig med India.

Hysteri?

Det er ikke spesielt smart å si at India er grepet av hysteri over tapet av 40 soldater. Ønsker Pakistan å piske opp stemningen blant indere, er det bare å pøse mer bensin på bålet.

Modi uttalte:

Etter luftangrepet sa Modi, under et møte med tidligere soldater i delstaten Rajasthan, at India er i «trygge hender».

– I dag er dagen da vi ærer Indias mot, sa Modi, med henvisning til de 40 indiske soldatene som ble drept i et selvmordsangrep 14. februar i den indiskkontrollerte delen av Kashmir.

– Jeg lover at jeg ikke skal svikte vårt land, sa Modi.

Enhver statsmann må ta et slikt tap på alvor.

Pakistans ledere strør salt i såret:

Pakistans president Arif Alvi mener India har skapt «hysteri» i kjølvannet av angrepet på de 40 soldatene, som gruppen Jaish-e-Mohammad sa den sto bak. India mener Pakistan støtter opprørerne, noe pakistanske myndigheter har avvist.

Under en internasjonal konferanse som handler om mediene og konflikter, sa Alvi tirsdag at retorikken fra India «kan føre til krig».

– Vi vet hvordan vi skal forsvare oss, sa Alvi. (NTB)

Pakistan får hjelp av Bondevik

Kjell Magne Bondevik er i Islamabad og vil gjerne gi råd om konfliktløsning. Men det er bare en av partene som vil høre på ham: Pakistan.

– Her i Pakistan sies det at befolkningen i Kashmir føler seg undertrykt av de 700.000 indiske soldatene som er der. Det er mange muslimer også på indisk side i Kashmir, sier Bondevik, som frykter en ytterligere opptrapping av konflikten. (NTB)

Det er ingen usikkerhet om hvordan Pakistan oppfatter konflikten. Bondevik fremstår partisk.

Men mens Pakistan gjerne vil ha internasjonale fredsmeklere inn, insisterer India på at konflikten er bilateral, ifølge Bondevik.

India er også sterk motstander av selvstendighet for Kashmir, slik mange i regionen ønsker.

– En større grad av autonomi kan være en løsning, mener Bondevik. (NTB)

På grunn av befolkningssammensetningen ønsker ikke India autonomi. Det vil over tid føre til at Kashmir i sin helhet blir en del av Pakistan.

Bondevik vil med en slik innstilling ikke kunne mekle.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂