Konferanse rom benyttet for møter mellom kinesiske og indiske militær befal ved den Indo-kinesiske grensen. November, 2009. Arkiv foto: Adnan Abidi / Reuters / NTB.

Spenningen mellom India og Kina øker etter at flere soldater er drept i sammenstøt i grenseområdet.

– En voldelig konfrontasjon fant sted mandag kveld. Tapet av liv på den indiske siden inkluderer en offiser og to soldater, sa talsmann for den indiske hæren tirsdag.

Hendelsen skjedde i Ladakh i Kashmir, lengst nord i India, på grensen mot Kina.

Kinesiske myndigheter anklager de indiske soldatene for å ha gått over grensen.

– Indiske soldater gikk over grenselinjen to ganger mandag, der de provoserte og angrep kinesisk personell. Det resulterte i en alvorlig fysisk konfrontasjon mellom grensestyrkene fra begge sider, sier kinesisk UDs talsmann Zhao Lijian.

Kina har ikke uttalt seg om tap på sin side, men ifølge India ble også kinesiske soldater drept.

Sammenstøtet skjedde etter flere uker med økt spenning og utstasjonering av flere tusener ekstra soldater på hver side av grensen.

Snakket om fred
Konfrontasjonen kom mindre enn to uker etter at Indias utenriksdepartement opplyste at landet hadde inngått enighet med Kina for å finne en fredelig løsning på grensekonflikten i Himalaya.
Forholdet mellom de to landene har i flere tiår vært preget av bitre grensekonflikter, og begge sider har flere ganger anklaget hverandres soldater for å krysse grensen.

For seks år siden lempet den indiske regjeringen på begrensningene på bygging i områder nærmere enn 100 kilometer fra den omstridte grensen, noe som åpnet for at det indiske forsvaret kunne bygge veier og infrastruktur i et område som Kina legger krav på.

Har kriget
Mindre sammenstøt på grensen mellom de to atommaktene oppstår med jevne mellomrom.

I 1962 utkjempet landene en krig over kontrollen over et område lengst nordøst i India, i delstaten Sikkim. Der gjør Kina krav på 90.000 kvadratkilometer indiskkontrollert territorium – et område på størrelse med Østlandet.

Området ligger strategisk til mellom Nepal, Kina og Bhutan. Sikkim ble del av India i 1962. Kina anerkjente dette først i 2003, i bytte mot at India aksepterte at Tibet tilhører Kina.

Kina anser store deler av den indiske delstaten Arunachal Pradesh, lengst nordøst i India, som kinesisk.

Kashmir-konflikten
Også nordvest i India er det overlappende krav mellom de to landene, i området Aksai Chin ved den indiske delstaten Jammu og Kashmir.

India mener at Aksai Chin tilhører Ladakh-regionen. Ladakh er én av tre regioner som utgjør Jammu og Kashmir, Indias nordligste delstat.

Jammu og Kashmir er indiskstyrt, men har delvis selvstyre. Ikke bare Kina gjør krav på deler av delstaten. Det gjør også Pakistan.

Kina har provosert India med å gi diplomatisk støtte til Pakistan i Kashmir-spørsmålet.

India har på sin side motsatt seg Beijings silkevei-prosjekt, som knytter Kina til Pakistan via Kashmir, og som skal omfatte utbygging av veier, jernbaner, havner, kraftverk og annen infrastruktur.

India og Pakistan har kjempet to kriger om Kashmir. I fjor var konflikten igjen nær ved å utarte i en fullskala krig etter at en opprørsgruppe med base i Pakistan gjennomførte et angrep mot styrker i den indiskkontrollerte delen av Kashmir.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.