Indias utenriksminister Vijay Gokhale holder pressekonferanse 26. februar for å forklare om bombingen av terrorleiren inne på pakistansk side av Kashmir. Foto: Adnan Sidi/Reuters/Scanpix

India har for første gang siden 1971 bombet inne på pakistansk side av Kashmir. Målet var en leir tilhørende terrorgruppa Jaish-e-Mohammad. Jaish-e-Mohammad påtok seg ansvaret for angrepet som drepte 40 indiske soldater. Det var et angrep India ikke kunne la bli ubesvart.

Problemet er pakistanske myndigheter som holder sin hånd over grupper som Jaish e-Mohammed og Lashkar e-Taiba. Disse får lov å drive terror inne på indisk område og Pakistan må før eller siden stå til ansvar.

India er blitt en regional stormakt, mens Pakistan har mistet USAs tillit. I stedet har det vendt seg mot Kina.

 

Et «svært stort antall» opprørere er drept i et indisk luftangrep mot en opprørsleir i den pakistanskkontrollerte delen av Kashmir, bekrefter Indias utenriksdepartement.

– Luftforsvaret utførte flere angrep tidlig i dag morges mot en terrorleir over kontroll-linjen og ødela den fullstendig, skriver Indias landbruksminister Gajendra Singh Shekhawat på Twitter, med henvisning til kontroll-linjen som deler Kashmir i en indiskkontrollert del og en pakistanskkontrollert del.

– Et svært stort antall Jaish-e-Mohammad-terrorister, ledere og jihadister som trente på selvmordsangrep, ble eliminert, sier minister Vijay Gokhale i Indias utenriksdepartement etter at Pakistan anklaget naboene for å ha krenket pakistansk luftrom.

Tirsdagens angrep fant sted mindre enn to uker etter et selvmordsangrep i den indiskkontrollerte delen av Kashmir der 40 indiske soldater ble drept. Opprørsgruppen Jaish e-Mohammed tok på seg skylden for angrepet. India hevder Pakistan støtter gruppen. Pakistan avviser anklagene.

Det er første gang siden 1971 at Indias luftforsvar har krysset inn i pakistansk område. India gikk den gangen inn på daværende Øst-Pakistans side – dagens Bangladesh – i borgerkrigen som førte til at Bangladesh ble selvstendig. (NTB)

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!