Fire jihadister tok seg inn i en indisk militærbase i Kashmir og drepte minst 17 soldater og såret mange flere, før de selv ble drept. Det er det dødeligste angrepet den indiske hæren har opplevd på minst ti år.

Indian officials blamed the Pakistan-based militant group Jaish-e-Mohammed for the attack, saying it had recovered weapons from the assailants that carried Pakistani markings. Lt. Gen. Ranbir Singh, the director of military operations, said he contacted his Pakistani counterpart to convey “serious concerns.”

Fordi den indiske sikkerhetstjenesten ISI har trent og forsynt terrorgrupper som Jaishe-e-Mohammed, spesielt til bruk i Kashmir, vekker det alltid mistanke om at den pakistanske staten er involvert.

Så også denne gang.

Indian Home Minister Rajnath Singh was more pointed, saying on Twitter: “Pakistan is a terrorist state, and it should be identified and isolated as such.”

“We strongly condemn the cowardly terror attack in Uri,” Prime Minister Narendra Modi said. “I assure the nation that those behind this despicable attack will not go unpunished.”

Pakistan benekter enhver befatning med angrepet, men dette er standard prosedyre. Det er mye Pakistan har benektet som senere har vist seg å stemme.

Dette angrepet er en stor provokasjon. India blir nødt for å svare.

Stemningen i indisk-kontrollert Kashmir har vært høy siden inderne drepte separatistlederen Burhan Wani 8. juli. Siden den gang er 80 sivile blitt drept.

Men India finner seg ikke i at Pakistan driver terror over grensen. Og mange indere er ikke i tvil om at Pakistan står bak.

Indian security experts said the timing and planning of the attack suggested complicity or at least support from elements of the Pakistani security establishment, including the Inter-Services Intelligence, or ISI, the military spy agency. The agency is believed to support anti-India militant groups such as Jaish-e-Mohammed, a charge the spy agency denies.

“Reconnaissance of the target would have been inevitable, and use of unarmed [drones] for the purpose is most likely,” Rahul Bhonsle, a retired Indian general and security analyst, wrote in a commentary. “Alternately there could be information supplied from informers in the general area of Uri as well.

“Thus complicity of the Pakistan Army and the ISI is apparent.”

En slik ydmykelse setter i gang følelser som ikke er lett å kontrollere. Pakistan gambler på at India ikke tør å gjøre noe når det kommer til stykket. Men den dagen Pakistan blir for selvsikre, kan det gå galt.

http://www.latimes.com/world/asia/la-fg-india-kashmir-20160918-snap-story.html