Nytt

Det er lett å starte krig, advarer Pakistan. Landet varsler gjengjeldelse hvis India angriper etter at 40 indiske soldater ble drept i Kashmir i forrige uke.

India hevder Pakistan sto bak angrepet mot en militær busskolonne i Kashmir torsdag i forrige uke, der minst 40 indiske soldater ble drept.

Mandag utførte indiske styrker en aksjon der tre militante som bekjemper indisk styre i Kashmir, ble drept, inkludert mannen som mistenkes for å ha stått bak forrige ukes bussangrep.

De tre drepte militante tilhørte islamistgruppen Jaish-e-Mohammed JeM, ifølge generalløytnant Kanwai Jeet Singh Dhillon. Gruppen påtok seg skylden for angrepet. To av de tre er pakistanere, og angrepet ble iverksatt med hjelp av pakistansk etterretning, hevdet Dhillon på en pressekonferanse tirsdag.

Pekefinger mot India

Pakistans statsminister Imran Khan fulgte opp og sa at pakistanske myndigheter står klare til å hjelpe India med å etterforske forrige ukes angrep. Men han rettet også en advarende pekefinger mot New Delhi:

– Hvis India angriper, kommer ikke Pakistan bare til å vurdere å gjengjelde. Pakistan vil gjengjelde, sa Khan i en fjernsynssendt tale.

– Hvis dere har handlekraftig etterretningsinformasjon som omfatter pakistanere, gi det til oss. Jeg garanterer dere at vi skal handle, sa Khan videre.

Statsministeren sa også at det er «enkelt å starte en krig», men at han håper «sunn fornuft vil seire».

Ber FN om hjelp

Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi ber FNs generalsekretær António Guterres om å gripe inn.

– FN må inn i bildet for å dempe spenningen, skrev Qureshi i en melding til Guterres.

Saudi-Arabia har lovet å bidra til nedtrapping av konflikten, sa landets kronprins Mohammed bin Salman under et besøk i Islamabad. Kronprinsen skulle tirsdag dra videre til India.

Langvarig konflikt

Kashmir har vært delt mellom atommaktene India og Pakistan siden de to landene oppnådde uavhengighet fra Storbritannia i 1947. Begge krever Kashmir i sin helhet og har utkjempet to kriger om kontroll over området.

En rekke væpnede grupper opererer i Kashmir, som er blant verdens mest militariserte områder. India har rundt 500.000 utstasjonert i den omstridte delstaten.

Titusener av mennesker, de fleste sivile, er drept i konflikten. India har lenge anklaget Pakistan for å støtte militante som utfører angrep mot den indiskkontrollerte delen av Kashmir.