Venstre-leder Guro Melby. Foto: Javad Parsa / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kritiseres etter at han gratulerte Xi Jinping med gjenvalget som Kinas president. Hans utsagn kalles naivt og usmakelig.

Etter at Kinas president Xi Jinping ble «valgt» til en ny periode som landets diktator, har Norges statsminister Jonas Gahr Støre sendt et gratulasjonsbrev.

Det er det nokså vanlig at man gjør, men det er er enkelte formuleringer i dette brevet som nå påkaller krass kritikk.

NTB melder om saken.

I gratulasjonsbrevet, som er omtalt av Aftenposten, skriver statsminister Støre at Kinas støtte og ledelse er helt nødvendig for å kunne møte globale utfordringer.

Brevet ble lagt ut på Twitter av Kinas ambassade i Oslo lørdag kveld. Der i gården var man åpenbart fornøyd med å motta noe slikt fra Norge.

Venstre-leder Guri Melby er blant dem som nå retter skarp kritikk mot dette utspillet fa den norske statsministeren. Hun tar i bruk relativt sterke uttrykk:

– Rent sikkerhetspolitisk er dette naivt fra Støre, fra et menneskerettsperspektiv er det usmakelig. Dette står i grell kontrast til Jens Stoltenberg, som har sagt at det er farlig å gjøre seg avhengig av autoritære regimer.

Støre har foreløpig ikke svart avisen på kritikken. NTB har forsøkt å få en kommentar fra Statsministerens kontor.

Men det er ikke bare Støre som beskyldes for å ha tråkket i salaten i forbindelse med det såkalte presidentvalget i Kina. Også Kong Harald har fått høre det.

Kongehuset kunne lørdag fortelle at kong Harald sendte gratulasjoner på vegne av Norge, på bakgrunn av hva norske myndigheter tilråder. De henviste videre til Utenriksdepartementet for ytterligere svar.

– I tråd med protokollær praksis sender vårt statsoverhode gratulasjon til land vi har diplomatiske forbindelser med, ved skifte eller gjeninnsettelse av landets statsoverhode, sa pressevakt Mathias Rongved i Utenriksdepartementet.

Lørdag mottok kong Harald kritikk fra MDGs utenrikspolitiske talsmann, Carl Johansen, etter at monarken hadde gratulert Xi med gjenvalget.

Les også: 

Anders Magnus reagerer når pressen sier at Xi er «valgt» til president i Kina

Bestill fra Document forlag:

 

Bestill fra Document:

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.