Den «offisielle» katolske kirken i Kina holder gudstjeneste i en katedral i Beijing den 31. mars 2018. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB.

Ny lovgivning fra Beijing-regimet forbyr utenlandske organisasjoner eller borgere å spre religiøst innhold på nettet i Kina, mens kinesere heretter vil trenge tillatelse fra myndighetene for å gjøre det samme.

Tiltaket begrunnes med et behov for å «ivareta den nasjonale sikkerheten», og kommer etter at Kinas president Xi Jinping har tatt til orde for å «styrke kontrollen» med religiøse affærer i Kina, skriver South China Morning Post (SCMP).

No organisation or individual will be allowed to disseminate information about religious ceremonies on the internet unless they have a licence from China’s religious regulator, according to the new rules.

The regulations are the first of their kind to tighten control of online religious affairs, coming two weeks after a national religious work conference attended by Chinese President Xi Jinping, in which he called on China to “strengthen the management of online religious affairs”.

Innhold som er egnet til å få barn til å tro på en religion, eller som utfordrer statens autoritet, vil deretter bli forbudt, og religiøse grupper som gjennomfører prekener digitalt, vil trenge tillatelse fra myndighetene, skriver den italienske journalisten Lorenzo Lamperti, som dekker Kina og Øst-Asia for La Stampa.

Reglene, som trer i kraft 1. mars, har et klart formål: å standardisere og godkjenne religiøse budskap i samsvar med statens diktater. Verdiene som formidles, må være de som fremmes av «den nye styrmannen» (Xi Jinping, red.), fremfor alt patriotismen og den sosiale harmonien. I Kina må man først og fremst tro på kommunistpartiet.

Kinesisk misjon på nettet går inn i sensurens harde vinter, kommenterer den kinesiske misjonspresten Jerry An hos Christianity Today, som to ganger har opplevd å få to kanaler stengt på WeChat. Der har kristent innhold har sirkulert i ti år, men nesten alle kristne kanaler er nå blitt fjernet, skriver An.

Having both major channels blocked meant it would be extremely hard for our ministry to regain as much influence as before.

As all Chinese Christians know, WeChat is a huge, all-powerful monster social media platform. Chinese people use WeChat to place orders, to pay for tickets, and to do almost everything. WeChat’s public accounts have been the most important portal and entry point for all media.

Utbredelsen av internett i Kina skjedde samtidig med en gryende liberalisering av det religiøse livet i landet:

For a long time, Christian media was not allowed in China, whether newspapers, magazines, radio, or television. But digital media changed everything. A decade ago, I saw the great opportunities that new media such as Weibo [a Chinese Twitter-like “mini-blog” platform] and WeChat brought to Christian evangelism and began to focus on the development, promotion, and research of new media ministries.

Med de nye lovene fra Beijing-regimet, ser denne historiske parentesen ut til å lukkes.

Katolske menigheter som er tro mot paven i Roma, er forbudt i Kina, og medlemmene praktiserer sin tro i skjul. Samtidig finnes en «offisiell» katolsk kirke som er godkjent av myndighetene, der paven konsulteres ved utnevnelser av biskoper under det som skal være et komplekst diplomati mellom Beijing og Vatikanet.

 

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.