Muslimske uigurer som kneler i en leir i Hotan Prefecture i Xinjiang-provinsen i Kina. Foto: Human Rights Watch

Etter de rabiate innvandreropptøyene i Sverige er det mange som kritiserer Sverige for dårlig behandling av muslimer. Nå har også Kina meldt seg på i denne kritikken.

I kjølvannet av de storstilte og ukontrollerte opptøyene som sist helg preget en del svenske byer, har det vanket kritikk i mange retninger.

Mange, ikke minst svenske myndigheter, reagerer på hvor voldelige visse grupper av innbyggere i landet fremstår. Det tas sterk avstand fra slik opptreden. Man påpeker at rasende opptøyer, bilbranner og steinkasting ikke er måten å gi uttrykk for politisk misnøye på.

Men andre igjen velger å rette sine kritiske pekefingre mot svensk politi og myndigheter som tillater at islamkritiske røster som Rasmus Paludan får komme til orde, og dermed provoserer frem denne typen sinne, uro og tumulter.

Man mener at det får være grenser for ytringsfrihet. Blant dem som nå  har tatt denne vinklingen, er verdens største diktatur Kina.

Flere svenske medier melder om det kinesiske utspillet, blant annet Aftonbladet:

Kina riktar kritik mot Sveriges behandling av muslimer efter påskhelgens upplopp.

Det var Wang Wenbin, talesperson för landets utrikesdepartement, som uttalade kritiken vid en pressträff på onsdagen, skriver Aftonbladet.

Den kinesiske talspersonen omtaler ytringsfrihet i nedlatende termer, og han bruker uttrykket «såkalt ytringsfrihet»

– Så kallad yttrandefrihet får inte bli en ursäkt för rasistisk diskriminering eller splittring av samhället. Hoppas att Sverige lär sig läxan att respektera den muslimska befolkningens tro och lagliga rättigheter, säger han.

Her fremstår Kina som et land med genuin omsorg for både minoriteter generelt og muslimer spesielt, og man gir uttrykk for å være opptatt av innbyggernes rettigheter.

Aftonbladet påpeker at utspillet er nokså underlig, sett opp mot Kinas egen praksis i de fleste slike sammenhenger:

Kritiken kom samtidigt som FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter förbereder en utredning av kinesiska brott mot mänskliga rättigheter i den muslimska regionen Xinjiang.

Kina har självt dragit på sig FN-kritik för sin behandling av muslimska minoriteter.

Det man her ser, er at et Kina som er anklaget for omfattende menneskerettighetsbrudd mot egen befolkning, kritiserer Sverige for å behandle muslimer på en dårlig måte.

At det spesielt er muslimers ve og vel Kina uttrykker bekymring for, vil etter manges mening oppleves nokså spesielt.

Kinesiske myndigheter opererer i dag angivelig med rene konsentrasjonsleire (også kalt omskoleringsleire) for sin egen, uigurske muslimbefolkning. Her sperres så mye som hundretusener av mennesker inne, uten lov og dom.

Av Amnesty omtales dette slik:

Det anslås at det kan være opp mot én million mennesker fra etniske minoriteter som holdes i omskoleringsleire i Xinjiang-regionen nordvest i Kina – uten siktelse eller dom.

Det er i all hovedsak muslimer som rammes, spesielt uigurer, men også kasakhere og medlemmer av andre etniske minoritetsgrupper. Mange blir arrestert og fraktet til leirene uten at familiene deres blir informert. Uten forvarsel forsvinner de bare.

Les også: 

Vitnesbyrd fra en interneringsleir for uigurer i Kina

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.