Guvernør i Xinjiang-provinsen i Kina, Shohrat Zakir avviser at mer enn 1 million uigurer oppholder seg i leirer i provinsen. Her er han under en pressekonferanse mandag. Foto: Ng Han Guan /AP/NTB Scanpix

Kinesiske myndigheter forsvarer sitt store nettverk av leirer for uigurer i Xinjiang og sier at de vil fortsette «opplæringen» av innbyggerne.

Guvernøren i den kinesiske provinsen, Shohrat Zakir, svarte mandag på spørsmål om leirene etter at Representantenes hus i USA i forrige uke vedtok sanksjoner mot kinesiske embetsmenn for behandlingen av den muslimske uigur-minoriteten.

Zakir avviste anslag fra FNs rasediskrimineringskomité (CERD) og menneskerettighetsorganisasjoner om at mer enn 1 million uigurer og mennesker fra andre muslimske minoriteter holdes innesperret i leirene, men kom ikke selv med noe nøyaktig tall.

Kina hevder leirene er et tilbud om frivillig utdannelse til den muslimske befolkningen, og de avviser at leirene er interneringsleirer og omtaler dem som yrkesfaglige.

– Med hjelp fra regjeringen har studentene fått stabil jobb og forbedret sin livskvalitet, sa guvernøren.

I november publiserte The New York Times mer enn 400 lekkede interne kinesiske dokumenter om hvordan myndighetene jobber for å bryte ned den muslimske etniske minoriteten i det nordvestlige Kina. Blant dokumentene er en upublisert tale fra president Xi Jinping, som oppfordrer tjenestemenn til å vise «ingen nåde».

Da Representantenes hus vedtok forslaget om sanksjoner mot kinesiske embetsmenn for behandlingen av uigurene kalte Kina det for «et eksempel på amerikansk innblanding i Kinas indre anliggender».

Forslaget må imidlertid godkjennes av Senatet og signeres av president Donald Trump før det kan tre i kraft.

(©NTB)

Les også: Kina undertrykker minoriteter i frykt for at landet splittes

Les også