Et bilde fra april 2017 av muslimske uigurer som kneler i Hotan Prefecture i Xinjiang-provinsen i Kina. Foto: Human Rights Watch

Amerikanske senatorer fra begge partier erklærer at Kina begår folkemord mot de muslimske uigurene.

Politikere fra begge sider av partispekteret står bak resolusjonsteksten som først kan bli vedtatt etter neste ukes presidentvalg.

I teksten heter det Kinas kampanje mot uigurer, etniske kasakhstanere, kirgisere og andre etniske, muslimske minoriteter i den autonome regionen Xinjiang er å se på som folkemord.

– Denne resolusjonen kaller disse forbrytelsene ved sitt rette navn og er første skritt i en prosess for å holde Kinas ansvarlig for sine motbydelige handlinger, sier den republikanske senatoren John Cornyn, som la fram forslaget.

Demokraten Jeff Merkley støtter innholdet fullt og helt og sier at USA ikke kan forholde seg passiv til det som skjer.

– Kinas angrep mot uigurer og andre muslimske minoritetsgrupper er kort og godt et folkemord. Det er snakk om kontroll og overvåking, fengsling, tortur og tvungen omskolering i leirer, sier Merkley.

Trump-administrasjonen har flere ganger gått hardt ut mot behandlingen av uigurene i Xinjiang. Sanksjoner er innført mot partitoppene i regionen, men USA har ikke offisielt brukt ordet folkemord om det som skjer.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Kjøp bøker som julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.