EU-parlamentet vil ikke diskutere en investeringsavtale mellom Kina og EU før Kina har opphevet sanksjonene mot en rekke EU-borgere og institusjoner.

Forsamlingen vedtok torsdag med overveldende flertall en resolusjon der sanksjonene blir omtalt som grunnløse og tilfeldige. 599 representanter stemte for og 30 imot, mens 58 avsto.

EU og Kina ble enige om avtalen i desember etter sju år med forhandlinger. Tyskland skal ha jobbet iherdig i sluttspurten for å få avtalen på plass.

De som forsvarer avtalen, anser den som en viktig åpning for europeiske selskaper på det kinesiske markedet. Andre mener at EU ikke bør inngå en slik avtale med Kina som følge av brudd på menneskerettighetene.

Forholdet mellom Kina og EU har forverret seg de siste månedene etter at EU innførte sanksjoner mot enkelte kinesiske tjenestemenn grunnet bekymring for menneskerettsbrudd mot den muslimske uigur-minoriteten vest i Kina.

Kina slo straks tilbake med enda hardere sanksjoner mot flere europeiske forskere og politikere.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.