Flaggene gjøres klare før et møte mellom handelskommissær Karel De Gucht og næringsminister Gao Hucheng i Beijing 2013. Foto: Ng Han Guan/AP/NTB

EU-landene har gitt politisk klarsignal til en investeringsavtale med Kina, opplyser det tyske presidentskapet i unionen.

Ingen medlemsland vendte tommelen ned, og «veien mot en politisk godkjenning er dermed klar», opplyser presidentskapet etter et ambassadørmøte i Brussel mandag.

Det har blitt jobbet i sju år med å få på plass en avtale, og nå er prosessen inne i sluttfasen. Europeiske bedrifter som er på plass i Kina, håper avtalen kan være i boks før årsskiftet.

– De neste dagene blir interessante. Jeg har en følelse av at det jobbes hardt for å komme over mållinjen, sa Jörg Wuttke i julehelgen. Han leder det europeiske handelskammeret i Kina.

Kinas handelsdepartement har ikke villet forplikte seg til en tidsfrist ved årsskiftet. De ser ut til å være innstilt på å forlenge samtalene.

Enkelte medlemmer av EU-parlamentet er skeptiske til avtalen. Det er også administrasjonen til påtroppende president Joe Biden i USA. De er bekymret for bruken av tvangsarbeidere i kinesiske fabrikker, særlig i regionen Xinjiang i nordvest, og mener en avtale må ta opp dette.

Kjøp boken fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.