Irans diktator ayatollah Ali Khamenei vinker til sine undersåtter. De bør vinke tilbake, hvis de vil beholde livet. Foto: Official Khamenei website/ REUTERS. 

Irans utenriksdepartement raser fordi EU har protestert mot henrettelsen av en opposisjonell journalist. Regimet i Teheran fremstår med bunnløs falskhet og brutalitet. Og disse er det noen som tror man kan inngå tillitsbaserte atomavtaler med?

NTB-AFP-AP melder at Iran nå kaller ambassadørene fra Tyskland og Frankrike inn på teppet, etter at EU fordømte en henrettelse som nylig ble utført av det iranske regimet.

Mullaregimet kaller EUs fordømmelse en «uakseptabel innblanding» i landets indre anliggender, melder statlige iranske medier søndag.

Noen regimer er så frekke, falske og uanstendige at det er vanskelig å begripe.

Saken er følgende:

Ruhollah Zam ble henrettet ved hengning lørdag etter at landets øverste domstol opprettholdt dommen mot ham. Zam ble dømt til døden i juni, blant annet for sin rolle i demonstrasjonene vinteren 2017–18.

Ifølge dommen i Iran skal han ha «oppmuntret og oppildnet» til de omfattende demonstrasjonene som pågikk i Iran rundt årsskiftet 2017/2018.

Protestene var rettet mot korrupsjon og de store økonomiske problemene som vanlige iranere opplever.

I dette landet blir man i 2020 hengt for å protestere mot den økonomiske situasjonen.

Hengningene foregår gjerne fra heisekraner på offentlig sted, til almen beskuelse. Offentlige henrettelser var noe europeiske land bedrev i den mørke middelalder, og har naturligvis ingen plass i noe sivilisert samfunn i dag.

Men det iranske styret per i dag er så fjernt fra noen form for «sivilisasjon» som det er mulig å komme. Det sier også noe om religionen dette regimet i nærmest bokstavtro forstand er bygget på. Irans regime er islam.

Når andre nasjoner gjør det eneste naturlige, nemlig å reagere sterkt mot denne typen bestialitet, blir regimet i Iran rasende. Man er støtt over at noen «blander seg». De vil helst fortsette med å undertrykke, torturere og henrette sin befolkning i fred og ro.

I sin fordømmelse samme dag understreket EU sin «ugjenkallelige motstand mot bruken av dødsstraff under alle omstendigheter», ifølge NTB-AFP-AP.

Det franske utenriksdepartementet kalte henrettelsen for «uakseptabel» og «barbarisk» og et «alvorlig angrep mot ytringsfriheten og pressefriheten».

Det er trolig en mild karakteristikk av regimet i Teheran. Men fordømmelser fra omverden får ikke mullaene til å gå i seg selv. Tvert imot. Irans diktatorer reagerer med sinne. De fordømmer tilbake.

Tysklands ambassadør Hans-Udo Muzel fikk beskjed om at Iran «fordømmer» uttalelsen, melder nyhetsbyrået Irna. Tyskland har for tiden presidentskapet i EU. Frankrikes ambassadør Philippe Thiebaud fikk en lignende beskjed.

Zam levde i eksil i Frankrike, der han hadde fått politisk asyl. Men i oktober i fjor i fjor ble han pågrepet etter at han under uklare omstendigheter hadde vendt tilbake til Iran. Han skal ha blitt bortført under en reise til nabolandet Irak. Det er meget mulig at denne bortføringen ble foretatt av iranske agenter, det er på den måten slike voldsregimer opererer.

Denne hendelsen er på mange måter beskrivende for dem som sitter med makten i Iran. Utrolig nok er dette et regime en rekke vestlige land vil inngå tillitsbaserte avtaler med, eksempelvis om Irans atomprogram. Man skal visstnok stole på at de oppfyller avtalen.

Det er så naivt at det er til å gråte av.

 

Kjøp julegavene hos Document:  

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.