Bestialitetens ansikt: Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei. Foto: AP 

Tre menn er henrettet i Iran, etter å ha blitt dømt for deltakelse i demonstrasjoner mot det islamske regimet i landet.

De tre mennene som ble dømt til døden i Iran 9. januar, er nå henrettet. Ingen av ankene deres har ført fram. De tilhører en lang rekke av mennesker som henrettes av dette regimet.

I fjor henrettet Iran minst 576 dødsdømte, en økning på hele 83 prosent fra året før, ifølge Amnesty International.

1.mai i år sa FNs høykommissær for menneskerettigheter at over 200 mennesker er blitt henrettet i Iran hittil i år.

De tre mennene ble fengslet etter å ha blitt anklaget for å ha trukket våpen mot sikkerhetsstyrkene under demonstrasjonene.

Dette avvises av menneskerettighetsorganisasjoner, som kaller anklagene falske.

De tre – Majid Kazemi, Saleh Mirhashemi og Saeed Yaghoubi – ble funnet skyldig i «krig mot Gud» i forbindelse med anklagen om å ha trukket våpen under en demonstrasjon i Isfahan i november.

NTB-AFP melder om saken.

Myndighetene hevder at de tre drepte en politimann og to medlemmer av den paramilitære militsen Basij under demonstrasjonen.

Norge fordømmer

Norge er ett av mange land som protesterer mot det iranske regimets grusomme fremferd mot egen befolkning. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier Norge fordømmer at Iran har henrettet ytterligere tre demonstranter.

Huitfeldt sier meldingene om økt antall henrettelser i landet er dypt urovekkende.

– Norge fordømmer iranske myndigheters henrettelse av ytterligere tre personer som ble arrestert i kjølvannet av demonstrasjonene i høst. Dette vil Norge ta opp med iranske myndigheter i Teheran, sier hun i en uttalelse.

Norske myndigheter oppfordrer Iran til umiddelbar stans i henrettelser, som et første skritt mot en full avskaffelse av dødsstraff.

Tortur og falske tilståelser

Menneskerettighetsorganisasjoner sier de tre mennene ble utsatt for tortur og presset til å avgi falske tilståelser på direktesendt TV.

Protestene mot regimet i Iran brøt ut etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt.

Familiene til de tre ba onsdag folk møte opp utenfor fengselet for å protestere, opplyser Oslo-baserte Iran Human Rights (IHR).

Tryglet om hjelp, forgjeves

IHR har også fått tilgang til en videomelding laget av moren til Yaghoubi, der hun trygler om hjelp til å stanse henrettelsene. Hun sier også at familiene har fått besøke dem for siste gang.

Familiene har også vist fram et håndskrevet brev signert av de tre mennene, der de ber om hjelp fra befolkningen i Isfahan og resten av Iran slik at de ikke blir henrettet. Brevet er datert 17. mai 2023.

De tre ble dømt til døden rett etter at to andre iranske demonstranter ble henrettet den første helgen i januar. Henrettelsene førte til at regjeringene i både Norge, Tyskland, Storbritannia og Frankrike protesterte ved å kalle iranske ambassadører inn på teppet.

Men andre lands reaksjoner ser ut til å prelle av på det islamske regimet som mener de er «styrt av Allah».

Les også: 

Iran planlegger nye henrettelser: 22 dødsdømte for tur

 

Velkommen til lesermøte i Bergen!

Kjøp gode bøker fra Document, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.