Bilde fra opptøyer i Iran.  AP Photo/Middle East Images, File

Tilstandene i Iran blir stadig verre, med økende vold fra makthavernes side. Tyskland og Islands FN-ambassadører ber  nå FNs menneskerettighetsråd holde et ekstraordinært møte om situasjonen.

Den internasjonale bekymringen over utviklingen i Iran tiltar. Nå er det tatt et initiativ fra Tyskland og Island om at FNs menneskerettighetsråd engasjerer seg i det som foregår i det sterkt islamske landet.

De to landenes FN-ambassadører ber om et møte der FNs menneskerettighetsråd tar for seg den stadig forverrede menneskerettighetssituasjonen i republikken Iran, især med tanke på kvinner og barn.

Meldinger om grove overgrep og undertrykkelse fra iranske myndigheters side har kommet jevnt og trutt den siste tiden.

Møtet bør holdes 4. november, eller en annen dag den samme uken, heter det i brevet fra de to landene.

Det pekes på at oppfordringen støttes av 44 land – uten at det i denne omgang spesifisere hvilke land dette er.

Oppfordringen kommer etter mange uker med demonstrasjoner mot det islamske regimet og dets brutale maktapparat.

Uroen ble utløst av arrestasjonen av en 22 år gammel iranskkurdisk kvinne som ble anholdt og døde i moralpolitiets varetekt i midten av september.

Over 300 personer har blitt drept i demonstrasjonene, som har blitt slått hardt ned på av myndighetene, ifølge Oslo-baserte Iran Human Rights (IHR). Så langt er det lite som tyder på at urolighetene vil gi seg, det rapporteres om stadig nye tilfeller av demonstrasjoner og opptøyer rundt om i Iran.

Senest denne fredagen kunne NTB-AFP melde at hundrevis av demonstranter samlet seg i gatene i provinsen Sistan-Balutsjistan i Sør-Iran.

Demonstrasjonene er blitt verifisert av nyhetsbyrået AFP ved hjelp av videoer som er lagt ut i sosiale medier.

– Død over Khamenei, ropte mennene i henhold til videoer publisert av den Oslo-baserte menneskerettsgruppa Iran Human Rights (IHR).

Les også: 

Iran truer med å henrette 15.000 varetekts­fengslede demonstranter

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.