Voldsomme opptøyer med brenning av hijaber i Teheran, Iran. Foto: AP Photo

Mange iranere er rasende på regimet etter at en ung kvinne døde etter å ha blitt pågrepet av landets «moralpoliti». Offisielt er tre politimenn og seks demonstranter er drept i opptøyer, tallene kan være høyere.

Politimennene var ifølge NTB-AFP mobilisert for å håndtere store demonstrasjoner i landet. Demonstrantene krever rettferdighet for 22 år gamle Masha Amini som døde etter at hun ble pågrepet av Irans moralpoliti forrige uke. Hennes  «lovbrudd» var at hun skal ha vist for mye av håret under sin hijab.

Det er slik reglene fungerer i et land der islam praktiseres strengt.

To av politifolkene døde etter å ha blitt knivstukket i Mashhad og Tabriz i nordvest Iran, mens den tredje politimannen ble drept i den sørlige byen Shirax, ifølge iranske medier.

Seks demonstranter drept

Hittil har også seks demonstranter mistet livet i de voldsomme demonstrasjonene i landet. I tillegg har flere politistasjoner og biler blitt satt i fyr i hovedstaden Teheran og flere andre iranske byer, melder Reuters.

Det kan ikke utelukkes at tallet på drepte demonstranter er høyere, da tallene i stor grad baseres på regimets opplysninger. Under tidligere opptøyer har landetes islamistiske sikkerhetsstyrker og islamske militser vist stor brutalitet, og blant annet skutt med skarpt inn i folkemengder.

Se link under til tidligere sak om dette.

Flere iranske kvinner har revet av seg sine påbudte hijaber/hodesjal i demonstrasjonene, og det har sirkulert flere videoer i sosiale medier av kvinner som brenner opp hijaben i protest eller klipper av seg håret, ifølge ITV.

Døde i varetekt

Amini ble pågrepet av det såkalte moralpolitiet da hun tirsdag i forrige uke var på besøk i Teheran sammen med familien. Denne politistyrken har i islams navn som oppgave å passe på at kvinner overholder landets strenge lover for kvinners kleskode, blant annet at de bruker hijab.

Politiet hevder 22-åringen døde som følge av hjerteproblemer, men øyevitner har fortalt at hun ble banket opp av politiet.

Les også, fra en tidligere runde med opptøyer i Iran: 

Iran: Minst tre drept i demonstrasjoner mot regimet

Les også: 

Når Irans folk brenner hijaber, stemmer Sveriges velgere på islamister

 

 

Bestill fra Document forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.