Eksil-iranere under demonstrasjonen til støtte for det iranske folk foran Stortinget i Oslo den 24. september 2022. Foto: Javad Parsa / NTB.

Mange hundre personer møtte opp foran Stortinget lørdag for å støtte iraneres kamp mot presteveldet. Både hijaber og flagg ble brent. De fleste norske politikere er ellers opptatt av å hylle nettopp hijaben.

Bakteppet for demonstrasjonen var skjebnen til 22 år gamle Mahsa Amini, som døde i varetekt etter å ha blitt pågrepet av Irans moralpoliti, angivelig for feil bruk av hijab, skriver NTB.

Document har omtalt dette i flere saker de seneste dagene.

Blant de frammøtte var mange eksiliranere, som kastet flere hijaber og iranske flagg på bålet.

Ola Elvestuen (V) under demonstrasjonen til støtte for det iranske folk foran Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB.

Flere profilerte politikere, blant dem Venstres Ola Elvestuen, var også å se blant demonstrantene. Det var antagelig en uvant rolle for Elvestuen å være til stede for å støtte brenning av hijaber.

De seneste årene har de fleste norske politikere (og pressefolk) vært svært opptatt av å forsvare bruk av hijab her i Norge. Venstre har ikke vært noe unntak.

Dette plagget fremstilles her i landet gjerne som et slags frihetssymbol. Hurra for hijab, jo flere, jo bedre, synes å være omkvedet.

Men plutselig opplever man altså at norske politikere er med på å hylle brenning av de samme hijabene.

Mennesker i islamske land som Iran, som daglig føler den religiøse virkeligheten omkring dette på kroppen, oppfatter hijab som alt annet enn noe frihetssymbol, men som et symbol på undertrykkelse.

I Norge har det i løpet av inneværende år vært foretatt brenning også av et annet symbol for religionen islam, nemlig Koranen.

Disse aksjonene har riktignok hatt nokså ulik kontekst, men kan uansett begge ses som et grunnleggende oppgjør med islams lære og kultur.

Koranbrenningen har imidlertid vært møtt med langt mindre forståelse fra politikere og pressefolk. Det har vanket raseri og unison fordømmelse.

Det politiske establishment bedriver faktisk en nokså krevende balansegang mellom akseptert og ikke-akseptert omgang med religiøse symboler. Det å alltid ha de korrekte meningene, er åpenbart ikke så helt enkelt.

Støre: – Svært bekymret

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier på Twitter at han fordømmer Irans brutale håndheving av hijab-påbudet og er bekymret for kvinners rettigheter i landet.

– Min dypeste medfølelse med Mahsa Aminis familie i Iran og hennes slektninger i Norge. Jeg er svært bekymret for kvinners rettigheter i Iran og fordømmer iranske myndigheters brutale håndhevelse av hijab-påbudet, skriver Støre.

Han har i liten grad uttrykt noen bekymring for at barn i Norge påtvinges hijab i svært ung alder.

Fredag kom også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) med en oppfordring til det iranske regimet.

– Iran må lytte til folket. Vold, undertrykkelse, arresterte journalister og nedstengt internett øker demonstrantenes harme. Ytringsfrihet, pressefrihet og forsamlingsfrihet må respekteres, sa hun.

Også hun har ligget lavt med hensyn til kritisk engasjement omkring hijabbruk i Norge.

Reagerer sterkt

Huitfeldt sier til NTB at hun tok opp Mahsa Aminis dødsfall da hun torsdag møtte Irans utenriksminister i New York.

– Jeg var tydelig på at dødsfallet er noe mange av oss reagerer sterkt på. Det er viktig at hendelsen etterforskes. De som står bak, må stilles til ansvar, sier utenriksministeren, som også mener det er svært urovekkende at flere skal ha omkommet i forbindelse med iranske sikkerhetsstyrkers reaksjoner på demonstrasjonene etter dødsfallet.

– Protestene gir et kraftig signal til Irans myndigheter om at hijabpåbudet og dagens håndhevelse av det er noe mange iranere opplever og reagerer på som et overgrep mot individets frihet, sier hun.

Hverken Støre eller Huitfeldt kommer nærmere inn på islams helt sentrale rolle i saken, og hvordan denne religionen rundt omkring i verden harmonerer med ytringsfrihet og kvinners rettigheter.

Mange drept i Iran

I Iran har det vært en rekke større protester den siste tiden, der minst 54 personer er blitt drept, ifølge den Oslo-baserte menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights.

Iranske myndigheter oppgir at 35 personer er drept.

I Guilan-provinsen nord i Iran er 739 demonstranter pågrepet siden demonstrasjonene brøt ut for litt over en uke siden, opplyser politisjefen i provinsen. Blant de pågrepne er 60 kvinner.

Les også: 

Mahsa Aminis far nektet islamsk bønn over datteren: – Ta din islam og gå

Les også denne: 

Er hijab virkelig noe å feire?

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Støtt oss du også:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.