Til tross for at Iran ifølge internettobservatøren NetBlocks, nu er underlagt de strengeste internettrestriksjonene siden massakren i november 2019 da 1500 mennesker ble drept, slipper det fremdeles ut videoer og meldinger på sosiale medier.

En video som har fått god spredning, viser den drepte Mahsa Aminis far nekte mullahen å forrette islamsk bønn over datteren. Han ba ham «ta sin islam og gå»:

– Din islam fordømte henne og nu er du kommet for å be over henne? Eier du ikke skam over deg selv? Du drepte henne for noen hårstrå! … Ta din islam og gå!

13. september arresterte Irans moralpoliti Mahsa Amini i Teheran. Hun kollapset på politistasjonen og døde tre dager senere. Hun ble fengslet for å ha brukt hijaben for løst. Iran krever at kvinner dekker håret fullstendig i offentlighet.

Politiet avviser at Amini ble mishandlet og hevder at hun døde av hjerteinfarkt. President Ebrahaim Raisi har lovet etterforskning. Aminis familie sier at hun ikke hadde hjerteproblemer og at de ble forhindret i å se kroppen hennes før hun ble begravet. 

Bare Afghanistan under Taliban håndhever aktivt en lignende lov – selv det ultrakonservative Saudi-Arabia er de siste årene gått tilbake på håndhevelsen.

Ifølge forskeren Ladan Boroumand er Iran i dag vitne til den høyeste kristningsraten i verden og er sannsynligvis det land med flest konvertitter fra islam til kristendom. Omfanget er vanskelig å fastslå ettersom konvertering er forbundet med sanksjoner, i verste fall dødsstraff, og menighetene må møtes i hemmelighet.

Ifølge Wikipedia er antallet betydelig, anslagene varierer mellom forskjellige kilder, fra 300.000 opp til tre millioner kristne konvertitter.

Mahsa Aminis arrestasjon.

Det advares mot sterke scener:

Les også:

Iran på vei mot et rent blodbad

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.