– Ikke les koranvers eller be for meg etter min død, var den dødsdømte iraneren Majidreza Rahnavards siste ord før han ble offentlig hengt i Mashhad nordøst i Iran.

Antistatlig tankegods

Mandag 12. desember, midt under protestene mot det autoritære islamske regimet, ble en 23 år gammel mann med antistatlig tankegods offentlig henrettet i Iran. Utfra hans siste ord er det meget som tyder på at han i tillegg næret antiislamsk tankegods.

Mahmood Amiry-Moghaddam delte videoen der Rahnavard ble spurt om sin siste vilje.  

– Jeg vil ikke at noen hverken skal lese Koranen, be eller gråte på min grav, jeg vil at alle skal være glad og spille glad musikk.

Antiislamsk tankegods

En islamsk domstol dømte Rahnavard for å «føre krig mot Allah» og angivelig å ha stukket to medlemmer av Basij ihjel.

Basij‎ er en paramilitær organisasjon underordnet Irans politisk-militære revolusjonsgarde Pasdaran. Den ble stiftet av Ayatollah Khomeini i 1979. 

Twitter-brukeren @1500tasvir_en har fulgt protestene i Iran siden Mahsa Aminis død. Han tweetet at Rahnavards familie først ble informert om henrettelsen etter at den ble eksekvert. 

Møtte Majidreza full av håp

@1500tasvir_en la ut bilder av morens siste møte med sønnen Majidreza og fortalte at moren ikke hadde den minste anelse om at sønnen skulle tas av dage. 

Hun møtte Majidreza full av håp om at han snart ville bli løslatt – uten å vite hvilken fryktelig skjebne som ventet. 

I en annen tweet forteller samme Twitter-bruker at Rahanvards bestemors bolig ble stormet 12. desember og at onkelen og broren ble arrestert. 

– Igår kveld ble Majidreza Rahnavards bestemors bolig brutalt stormet av Den islamske republikk. Rahnavards onkel og bror ble anholdt i noen timer. De fjernet alle bannere og blomster til seremonien og kastet familien ut av sitt eget hjem.

Den 12. desember ankom Rahnavards mor og fant at myndighetene var i ferd med å begrave liket av sønnen. 

https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1602309275841339398?s=20&t=U4qEIarioRznxigGD3SY5Q

Henrettelsen av Rahnavard kommer en uke etter at en annen antistatlig demonstrant, den 23 år gamle Mohsin Shekari ble henrettet for angivelig å ha angrepet et medlem av Basij med machete. Også han ble anklaget for å føre krig mot Allah.

Amiry-Moghaddam

Amiry-Moghaddam er professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder av Iran Human Rights. Han vokste opp 800 km sydøst for Teheran og kom til Norge som politisk flyktning i 1985.

 

Majidreza Rahnavard er ikke den første som inn i døden avviser islam. Mahsa Aminis far ville ikke ha mullaher ved datterens grav:

Mahsa Aminis far nektet islamsk bønn over datteren: – Ta din islam og gå

 

Kjøp Ruud Koopmans’ Islams forfalne hus!


Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.