Demonstrasjon i London mot det iranske regimet. Foto: Jonathan Brady/PA via AP

Det iranske regimet har dømt ytterligere tre personer til døden. De dømte har deltatt i protestene mot regimet etter at Mahsa Amini døde i politiets varetekt.

De tre mennene Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi og Saeed Yaghoub er alle dømt til døden for å ha ført «krig mot Gud» i henhold til landets strenge, islamske sharialover. Dette opplyses av rettsvesenets nettsted Mizan.

NTB-AFP-Reuters melder om saken.

Iransk rettsvesen anklager de tre for å ha drept medlemmer av landets sikkerhetsstyrker. Slike påstander hevdes ofte å være fabrikkerte, og benyttes for å dømme personer som kun har deltatt i protester.

I tillegg er de kjent skyldige i å ha tilhørt en «kriminell gruppe med hensikt å skade landets sikkerhet» – en tiltale som gir ti års fengsel. Dommene kan ankes.

Fotballproff dømt

I den samme rettssaken ble to andre dømt til fengsel for hendelsen som førte til at tre medlemmer av sikkerhetsstyrkene mistet livet i provinsen Isfahan den 16. november, melder Mizan.

En av dem er den fotballproffen Amir Nasr-Azadani (26), som er dømt til i alt 26 års fengsel for tre ulike tiltaler. I henhold til iransk lov skal de imidlertid sones samtidig slik at den reelle fengselsstraffen blir på 16 år.

Også fengselsdommene mot Nars-Azadani og den andre mannen kan ankes.

Fire henrettet – 17 dømt

Med de tre siste dødsdommene er i alt 17 personer dømt til døden etter at protestbølgen mot det islamske regimet startet i midten av september.

Fire av de protesterende er henrettet, og for ytterligere to er dommene ventet å bli fullbyrdet innen kort tid ettersom dommene mot dem er opprettholdt av høyesterett og ikke lenger kan ankes.

Lørdag henrettet iranske myndigheter Mohammad Mehdi Karami and Seyed Mohammad Hosseini. De var kjent skyldige i å ha angrepet paramilitære styrker i Karaj vest for Teheran i november.

Ingen advokathjelp

Ingen av dem fikk juridisk bistand, og begge ble utsatt for tortur som skulle presse fram tilståelser, melder den Oslo-baserte menneskerettsgruppa Iran Human Rights (IRH).

Dette strider mot alle internasjonale konvensjoner for menneskerettigheter.

– Henrettelsene er en fortsettelse av drapene på forsvarsløse demonstranter i fengsel og har intet juridisk grunnlag, sier IHRs leder Mahmood Amiry-Moghaddam.

Han ber verdenssamfunnet iverksette hardere straffetiltak mot prestestyret i Teheran.

I en uttalelse mandag fordømmer pave Frans Iran for å bruke dødsstraff mot dem som krever større respekt for kvinner.

To andre menn, Mohsen Shekari and Majidreza Rahnavard, ble henrettet i desember, også de etter å ha blitt anklaget for angrep på sikkerhetsstyrkene.

Protest mot islam 

Folket i Iran er lei av denne religionens tunge åk.

Det blir mer og mer tydelig at det ikke kun demonstreres mot den gruppen personer som utgjør makteliten, man demonstrerer mot islams rolle i landet. Dette perspektivet underslås gjerne av store medier i andre land.

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.