Kvinner protesterer 1. oktober 2022 mot Mahsa Aminis død i Teheran. Foto: Middle East Images / AP / NTB.

Regimet i iran har lørdag morgen henrettet to unge menn, Seyyed Mohammad Hosseini (20) og Mohammad Mehdi Karami (22), som ble dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldige i å ha drept en person tilhørende Irans sikkerhetsstyrker under protestene mot regimet.

Iransk høyesterett hadde tirsdag stadfestet dødsdommene, som ble fullbyrdet ved henging, melder NTB-AFP-Reuters.

Iran har til nå henrettet fire unge menn etter den senere tidens protester mot regimet, der i alt elleve personer er blitt dømt til døden og over hundre andre risikerer det samme. Flere titalls demonstranter er blitt drept under protestene.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har kritisert det iranske regimet i forbindelse med protestene som har pågått siden 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september.

Nå reagerer han igjen:

Stortingspresident Masud Gharahkhani reagerer sterkt på henrettelsene og la lørdag morgen ut et bilde av seg selv der han holder en plakat med teksten «Kvinne. Liv. Frihet.» – en støtteerklæring til demonstrantene som protesterer mot regimet i Iran.

– Det iranske regimet fortsetter henrettelser av unge demonstranter, skriver Gharahkhani på Twitter.

– De fikk ikke møte familien og ingen rettssikkerhet. Be their voice!, fortsetter han.

Gharahkhani er selv er født i Iran, der han møtte sin kone etter at familien hadde flyktet til Norge, og det er et åpent spørsmål om han fremdeles har iransk pass.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.