Henrettelse i Iran. Foto: Youtube. 

Over 500 mennesker er henrettet hittil i år i Iran. Det er dobbelt så mange som i hele fjor, ifølge en menneskerettighetsgruppe.

Det islamske regimet i Iran overgår seg selv i grusomhet, i religionens navn. Antallet dødsdommer og henrettelser øker i en fart som skaper forferdelse i menneskerettsorganisasjoner.

Organisasjonen Iran Human Rights, som er basert i Norge, sier at de så langt har registrert 504 henrettelser i Iran i 2022. Men tallene kan være enda høyere, for organisasjonen jobber med å få bekreftet flere tilfeller av mennesker som skal ha blitt hengt. Mørketallene her kan være store.

NTB-AFP melder om saken.

Tallet på ofre inkluderer fire personer som ble henrettet søndag. De var dømt for angivelig samarbeid med israelsk etterretning. En kvinne ble i tillegg henrettet lørdag for å ha drept sin svigerfar.

Menneskerettighetsgrupper uttrykker bekymring for at spesielt mange kvinner er henrettet i Iran, ofte etter å ha blitt dømt for å ha drept partnere eller andre slektninger som hadde mishandlet dem.

Men landet kan nå stå overfor en ny bølge av henrettelser, i kjølvannet av protestene mot regimet de seneste månedene.

Menneskerettsorganisasjoner uttrykker bekymring for at de første dødsdommene etter disse omfattende protestene blir fullbyrdet i løpet av kort tid.  Seks mennesker er allerede dømt til døden i forbindelse med protestene, og 26 er tiltalt for forhold som kan straffes med døden.

Hengningene i Iran har i mange tilfeller blitt foretatt fra store heisekraner, der ofrene henger og dingler til allmenn beskuelse.

Iran er et strengt islamsk land, og styres etter prinsipper regimet mener er fundert i denne religionen.

Les også: 

Brutaliteten fortsetter: Iran har dømt fire nye demonstranter til døden

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.