Iranere bosatt i Norge sier sin mening om regimet i Teheran. Foto: Morten Holm / NTB

Det islamske regimet i Iran viser ingen nåde mot sin protesterende befolkning. Minst 24 kan vente dødsstraff for å ha deltatt i demonstrasjoner, ifølge den iranske avisen Etemad.

Demonstrasjonene mot regimet har pågått i flere måneder, og regimet har reagert med arrestasjoner og harde dommer, slik diktaturer gjerne gjør.

Det er spesielt de mange dødsdommene som vekker oppsikt og avsky rundt om i verden.

Avisen Etemad publiserte en liste over en lang rekke personer som er dømt for lovbrudd som kvalifiserer til dødsstraff. Iranerne skal ha blitt dømt for overtredelser i forbindelse med demonstrasjonene i landet.

En av personene på listen, den 23 år gamle aktivisten Mohsen Shekari, ble henrettet torsdag som den første etter bølgen med protester. Flere land, inkludert Norge, har fordømt henrettelsen av Shekari.

Justismyndighetene i det strengt islamske landet har kunngjort at flere henrettelser snart vil finne sted.

Iran har vært rystet av landsomfattende demonstrasjoner siden 16. september, etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt. De omfattende aksjonene mot regimet blir omtalt som den største utfordringen mot landets styresett siden den islamske revolusjonen i 1979.

Ifølge organisasjonen Iran Human Rights har minst 475 mennesker blitt drept i demonstrasjonene og mer enn 18.000 pågrepet.

Dødsdommer i Iran blir ofte utført i form av hengning. I mange tilfeller har dette skjedd i store heisekraner der ofrene henger og dingler til allmenn beskuelse.

Iran er et strengt islamsk land, og styres etter prinsipper regimet mener er fundert i denne religionen.

Les også: 

Grotesk rekord: Over 500 mennesker henrettet i Iran i år

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.