Stengte butikker og streik i ellers travle handlegater i Teheran, 15. november 2022.  Foto: AP Photo/Vahid Salemi

Det iranske mulla-regimet fortsetter å vise brutalitet og grusomhet mot egen befolkning. En domstol i landet har avsagt fire nye dødsdommer etter protestene i landet de siste ukene.

Det er andre runde med dødsdommer i løpet av tre dager, mot personer som har deltatt i protestene mot det islamske mulla-regimet.

Titusener er pågrepet, og rundt 20 personer skal ha blitt tiltalt for lovbrudd som kan medføre dødsstraff. Dette opplyses av den Oslo-baserte menneskerettsgruppen Iran Human Rights.

NTB-AFP melder om saken onsdag ettermiddag.

Domstolen som avsa dødsdommene, offentliggjorde tirsdag kveld en melding der den ene av de dødsdømte anklages for å ha «terrorisert mennesker i gaten med et stikkvåpen, satt fyr på en motorsykkel og angrepet et menneske med kniv».

I uttalelsen omtales den dømte som «en fiende av Allah».

Søndag avsa iranske myndigheter den første dødsdommen i kjølvannet av protestene, som brøt ut etter at iranskkurdiske Mahsa Amini (22) døde i moralpolitiets varetekt 16. september. Document omtalte denne dommen, se under.

Den dømte anklages for å ha satt fyr på en regjeringsbygning, for å forstyrre ro og orden og for å ha konspirert for å begå lovbrudd mot Irans nasjonale sikkerhet. Vedkommende anklages også for å være «en fiende av Allah».

Fem andre demonstranter er dømt til fengselsstraffer fra fem til ti år i Irans beryktede fengsler, for å ha deltatt i ulovlige folkeansamlinger og for å ha brutt nasjonale sikkerhetslover og forstyrret ro og orden.

Dommene kan ankes, men ankesaker mot regimets såkalte rettsvesen fører sjelden frem.

Den folkelige oppstanden mot det islamske styret som ser ut til å bare vokse i Iran, omfattes med nokså liten interesse av store vestlige medier og vestlige politikere. Man har sitt fokus rett mot helt andre saker.

Les også: 

Demonstrasjonene i Iran: Regimet har avsagt den første dødsdommen

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.