Det iranske regimet vil straffe over 300 mennesker etter demonstrasjonene i Teheran de siste ukene. Fire av dem risikerer dødsstraff, for brudd på Irans strenge religiøse lover.

NTB-AFP beretter om demonstrasjonene, som ble utløst av at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt 16. september. Hun ble angivelig pågrepet for ha hatt på seg hijaben på feil måte.

De folkelige protestene mot regimet er nå inne i sin sjette uke. De ser ikke ut til å ta slutt med det første, selv om landets viseinnenriksminister Majid Mirahmadi ifølge NTB har hevdet at det går mot slutten på urolighetene. Tvert imot har opptøyene også bredt seg til nye grupper, som oljearbeiderne. Se link om dette nederst.

.Flere titalls personer, ifølge noen menneskerettighetsgrupper så mange som over 200, er drept i denne perioden.  Flesteparten av dem demonstranter, men også medlemmer av sikkerhetsstyrkene. Hundrevis av demonstranter er pågrepet.

Aktor Ali Salehi i Teheran, som representerer det strengt islamske mulla-regimet, sier at det er tatt ut tiltale mot 315 personer.

De anklages for å ha «konspirert mot landets sikkerhet»,  propagandavirksomhet og for å forstyrre offentlig orden, står det å lese på rettsvesenets nettside Mizan Online.

Denne aktoren legger til at det er tatt ut tiltale mot «fire opprørere for moharebeh». Dette innebærer  «krig mot gud», og kan innebære dødsstraff i det religiøse landet der rettsvesenet på mange måter fungerer som i en middelalderstat.

De fire anklages for å «bruke et våpen for å terrorisere samfunnet og folket, skade sikkerhetsstyrker, tenne på og ødelegge offentlige bygg med hensikt å skade landets sikkerhet og utfordre det hellige systemet i den islamske republikken Iran», ifølge Salehi.

Samtidig er sjefen for landets rettsvesen, Gholamhossein Mohseni Ejei, sitert av Mizan Online på at behandlingen av sakene mot folk som er tilknyttet «motrevolusjonære krefter både innenfor og utenfor» landet allerede er i gang.

– Disse folkene vil bli straffet i tråd med loven, understreker han.

Det lover dårlig med tanke på alle iranske borgere som etter dette regimets lov er hengt i heisekraner eller utsatt for andre, bestialske straffemetoder de færreste mener hører hjemme i vårt århundre.

Les også:

Iran: Oljearbeidere slutter seg til protestene

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.