Myndighetene i Iran strammer grepet. Tirsdag stemte parlamentet med overveldende flertall for dødsstraff for demonstranter.

Iran har etter Mahsa Aminis død 16. september, stått overfor et hittil usett nivå av protester og sivil uro. Den 22 år gamle kurdiske kvinnen ble arrestert av landets «moralpoliti» for å bære en «upassende» hijab under et besøk i Teheran, og i varetekt slo moralens voktere henne helseløs. Hun døde av hodeskadene hun ble påført, men iranske myndigheter avviser anklagene om at moralpolitiet drepte henne.

I kjølvannet av Aminis død har det vært landsomfattende protester på et nivå som Iran ikke har sett på flere tiår. Kvinnelige demonstranter brenner hijabene og klipper håret offentlig og i strid med de reglene Irans islamske styresett under ledelse av ayatollah Ali Khamenei har innført.

Iranske parlamentarikere har i det siste bedt om hard straff for arresterte demonstranter. Mandag rapporterte CNN at en erklæring signert av 227 iranske parlamentsmedlemmer, krevde at demonstrantene ble gitt en straff som «på kortest mulig tid gir folket en kraftig lærepenge».

I erklæringen som søndag ble lest opp i parlamentet, kalte parlamentsmedlemmene demonstrantene for «mohareb» – som bokstavelig talt betyr kriger på arabisk, men i sharia betyr det «fiende av Gud» og medfører dødsstraff. De sammenlignet også demonstrantene med medlemmer av IS som «angriper folks liv og eiendom».

– Nu krever offentligheten – til og med demonstranter som ikke støtter opptøyer – at rettsvesenet og sikkerhetsinstitusjonene håndterer de få personene som har forårsaket urolighetene, på en fast, avskrekkende og lovlig måte.

Tirsdag stemte parlamentet for å ilegge alle demonstranter som sitter i varetekt, dødsstraff for å gi øvrige opprørere en «hard leksjon». 227 av de totalt 290 medlemmene av parlamentet stemte for dødsstraff, hvilket tilsvarer antallet som hadde signert brevet.

Det er uklart når og om det er mulig å gjennomføre massehenrettelser i så stor skala. Sikkerhetsstyrkene står i så fall overfor en betydelig oppgave. Torsdag rapporterte CNN at rundt 14.000 mennesker var arrestert i forbindelse med protestene. Tirsdag sa Carnegie Endowment-stipendiaten Karim Sadjadpour at antallet nærmet seg 15.000.

– I løpet av de siste åtte ukene har Irans regime drept mer enn 300 demonstranter, fengslet nesten 15.000 og i tillegg truet med å henrette hundrevis, men Irans kvinner gir seg ikke. Idag fjernet kvinnelige universitetsstudenter sin tvangshijab og sang «Jeg er en fri kvinne».I mellomtiden driver EU og forteller sine borgere at vi skal respektere hijaben fordi skjønnheten ligger i mangfoldet likesom friheten ligger i hijaben, «Beauty is in diversity as freedom is in hijab». 

Les også om NRK som avlyste hijab-debatt da den var aktuell som aldri før:

NRK gir oss en virtuell hijab

 

 

Støtt Document ved å kjøpe en av våre bøker!


Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.