I møte med Irans ambassadør forlangte utenriksminister Huitfeldt mer human behandling av demonstranter. 

Utenriksminister Anniken Huitfeldt var tydelig på hva hun på vegne av Norges regjering hadde formidlet til Irans myndigheter under et møte med Irans ambassadør, Alireza Yousefi, tirsdag.

– Vi var klare på at det å bruke henrettelser mot personer som demonstrerer mot dem, er helt uakseptabelt, sa Huitfeldt til TV 2.

Etter bølgen av demonstrasjoner som brøt ut i Iran som følge av Jina (Mahsa) Aminis død i september 2022, har over 20.000 demonstranter blitt fengslet, over 500 drept, minst 17 er idømt dødsstraff, og minst fire personer er henrettet.

Huitfeldt innkalte Irans ambassadør for å irettesette ham på grunn av disse forholdene.

– Utenriksdepartementet oppfordret Iran til å lytte til demonstrantene og innføre reformer, sa utenriksministeren.

– Norge samarbeider tett med andre likesinnede land, og har sammen med EU-land innført sanksjoner mot Iran. Det er viktig at vi støtter menneskerettighetsaktivister og alle de tøffe kvinnene som står opp for rettigheter som vi her i Norge tar som en selvfølge, poengterte Huitfeldt.

Taliban forbyr universitetsutdanning for afghanske jenter

Det var kun snakk om en muntlig oppfordring, og ikke stenging av ambassaden eller utvisning av Irans ambassadør.

– Utvisning av ambassadører hjelper ofte ikke, for da innfører vi en form for samtale-boikott. Vi vil fortsette å si vår mening, både direkte til iranske representanter og i FN, sa Huitfeldt.

Hun ville ikke si hva den iranske ambassadøren svarte på kritikken, men bare få timer etter møtet kom iranske myndigheter med et klart svar.

Det iranske rettsvesenet beordret tirsdag politiet til å «hardt straffe» personer som bryter landets påbud om at kvinner skal bruke hijab.

Det iranske rettsvesenet ber også om et mer handlekraftig moralpoliti.

Den iranske statskanalen Mehr siterte regjeringsadvokaten på at «politiet er bedt om å straffe brudd på hijab-påbudet hardt, og at rettsvesenet må dømme brudd på hijabpåbudet ved bot, eksil, frata overtrederes yrkesautorisasjoner og stenge arbeidsplasser».

Irans ambassadør, Alireza Yousefi, sier at Iran kun forholder seg til landets lover.

– Rettssaken til dem som ble henrettet, er i tråd med lover og regler. Dødsstraff er lovlig i Iran, slik det er i mange andre land, skriver Yousefi.

Han har ingen kommentar til møtet med Anniken Huitfeldt.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.