Enkelte kvinner i Irans hovedstad Teheran trosser allerede påbudet om bruk av religiøst hodeplagg. AP Photo/Vahid Salemi

Moralpolitiet i Iran skal nå legges ned, ifølge landets riksadvokat. Også hijab-påbudet kan stå for fall.

Det kan nå være slutt for det stadig mer omstridte moralpolitiet i Iran. Nyheten ble kunngjort av riksadvokat Mohamed Jafar Montazeri lørdag kveld, ifølge de iranske nyhetsbyråene Irna og Isna.

Uttalelsen er gjengitt av nyhetsbyråene AP og AFP, også NTB melder om saken søndag morgen. Montazeri kom ikke med flere konkrete detaljer om tidsperspektivet for nedleggelsen.

Dette politiet har blant annet hatt som oppgave å passe på at iranske kvinner følger påbudene om bruk av hodeplagg og annen påkledning som det sterkt islamske regimet praktiserer.

Men om politiet nedlegges, betyr ikke det at Iran nå skal bli noe fritt og åpent land:

– Rettsvesenet fortsetter å overvåke atferden på samfunnsnivå, sa lederen for den iranske påtalemyndigheten.

I Iran har det vært store demonstrasjoner mot regimet siden 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september. Hun ble pågrepet for ikke å ha dekket til håret i henhold til de strenge klesreglene for kvinner.

Dette skapte raseri i en befolkning som ikke deler det islamistiske regimets syn på denne såkalte moralen.

Presset både fra egen befolkning og fra omverden har nå fått myndighetene til å bøye av. Fredag sa Montazeri at det iranske hijab-påbudet kan bli revurdert og at både rettsvesenet og nasjonalforsamlingen jobber med denne saken

Det gjenstår å om dette får noen praktiske følger for landets kvinner over tid, eller om det er en beslutning som kun tas for å roe gemyttene i nåværende, spente situasjon.

Les også:

 

Brutaliteten fortsetter: Iran har dømt fire nye demonstranter til døden

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.