Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier dødsfallet til en iransk kvinne som døde i moralpolitiets varetekt, er uakseptabelt. Huitfeldt vil ta opp saken med Iran.

22 år gamle Mahsa Amini døde av skader hun ble påført i det iranske moralpolitiets varetekt. Dette politiet påser blant annet at kvinner bærer hijab på «korrekt måte», det vil si at det meste av håret er dekket.

Ifølge politiet døde hun som følge av hjerteproblemer. Men øyenvitner sier hun ble banket opp av politiet. 22-åringen var pågrepet nettopp for brudd på landets strenge kleskode, som blant annet pålegger kvinner å dekke til håret.

– Gjerningsmennene bak dette drapet må holdes ansvarlige, sier Huitfeldt til Nettavisen i New York, der utenriksministeren deltar på FNs hovedforsamling.

Huitfeldt fortsetter:

– Dette vekker veldig stor harme, og derfor vil vi ta det opp med iranske myndigheter, sier Huitfeldt. Når det vil skje er ikke avklart. Hun påpeker at dette er et viktig spørsmål, og at Norge i slike tilfeller ofte allierer seg med EU for å ha en sterkere stemme.

Anniken Huitfeldt sier Norge slutter seg til EUs uttalelse , der det blant annet heter at «Irans myndigheter må sikre at borgernes grunnleggende rettigheter respekteres og at de som er frihetsberøvet, ikke mishandles».

Iran er regnet som et av verdens «mest islamske land», der man praktiserer religionen i høy grad av overensstemmelse med koranen. Det er ikke minst noe iranske kvinner føler på kroppen i hverdagen, men som norske feminister ikke er spesielt opptatt av.

Les mer om denne saken: 

22 år gammel kvinne drept av Irans moralpoliti, bar hijaben feil

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.